Modern resim sanatında biçim ve renk uygulamalarında yalınlaşma
Simplification in form and color applications in modern painting
  1. Tez No: 898307
  2. Yazar: SİBEL DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Soyut Dışavurumculuğu, Yalınlaştırma, Arılaşma, Saflaşma, İndirgeme, Kabartma, Hard Edge, Nesne, Biçim, Mekân, American Abstract Expressionism, Simplification, Refinement, Reduction, Relief, Hard Edge, Object, Form, Space
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Sanat ve Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
20. yüzyılda plastik sanatlarda biçim ve üslupta yenilikler meydana gelmiştir. Bu eser metni, 20. yüzyıl resim sanatında etkili olan biçimsel yeniliğin başlangıcı konumundaki Amerikan Soyut Dışavurumculuğunda, Renk Alanı resminde, Süprematizm'de ve geometrik biçimleri, soyutlamayı, yalınlaşmayı temel alan benzer akımlardan örneklerle arınma kavramını ele alır. Yalınlaşmayı, soyutlama ve indirgeme kavramları üzerinden, yüzey biçim, mekân nesne ilişkilerinde ve renkte sadeleşme olarak incelemeyi amaçlar. 20. yüzyılda plastik sanatlarda arı, yalın, saf sanat anlayışı, temsilden soyutlamaya, derinlikten yüzeyselliğe, üç boyutlu yanılsamadan iki boyutlu düz yüzeye, geniş bir renk skalasından monokroma doğru bir eksen üzerindeki uygulamalarla örneklendirilmiştir. Yalınlaşmanın incelenmesi ile temsil edilen herhangi bir nesnenin varlığı ya da yokluğu tartışmasından ziyade resmin biçim ve renk gibi plastik unsurları, üç boyutlu yanılsama ve gerçekçi betimleme yapılmadan yalnızca iki boyutlu yüzeyin kabartılmasıyla ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 20th century, innovations in form and style occurred in the plastic arts. This text deals with the concept of purification with examples from American Abstract Expressionism, Color Field painting, Suprematism and similar movements based on geometric forms, abstraction and simplification, which are the beginning of the formal innovation that was effective in 20th century painting. It aims to examine simplification as a simplification in surface-form, space-object relations and color through the concepts of abstraction and reduction. In the 20th century, the understanding of pure, simple, pure art in plastic arts is exemplified by applications on an axis from representation to abstraction, from depth to superficiality, from three-dimensional illusion to two- dimensional flat surface, from a wide color scale to monochrome. Rather than discussing the presence or absence of any object represented by the examination of simplification, the plastic elements of the painting, such as form and color, are expressed only by embossing the two-dimensional surface without three-dimensional illusion and realistic depiction.