Tarihsel süreçte resim sanatı bağlamında çürümenin ele alınışı ve görsel yorumlar
The discussion of decomposition in historical process in context of art and visual comments
- Tez No: 298264
- Danışmanlar: DOÇ. CEBRAİL ÖTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çürüme, Ölüm, Süreç, Sanat, Resim, Putrefaction, Death, Process, Art, Drawing
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
?Tarihsel Süreçte Resim Sanatı Bağlamında Çürümenin Ele Alınışı Ve Görsel Yorumlar? adlı tezin amacı, çürümenin sanatsal bir dile ya da kavrama dönüşmesinin incelenmesi ve çürüme sürecinin yorumlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda sanat tarihinde çürümenin sanata yansımaları araştırılmıştır. Çürüme, akımlara, sanatçılara ve yapıtlara bakılarak incelenmiştir. Sanatta çürümenin, gerçeklik olgusu bağlamında hangi biçimsel ifadelerle ilerlediği gösterilmiştir. Araştırma çürüme kavramıyla birlikte bu kavramın yan anlamı olan ölümü (yok oluşun) de kapsamaktadır.Doğada gerçekleşen çürüme sürecinin öneminden dolayı süreç, hem kuramsal olarak incelenmiş hem de uygulamalarda deneyimleyerek sonuçları değerlendirilmiştir. Birinci bölümde çürüme kavramı tanımlanarak ayrıca çürüme çeşitlemeleri, fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişimleriyle birlikte açıklanmıştır. Nesneler ve canlılar üzerinde, çürümenin etkileri incelenmiş ve süreçleri görsel olarak verilmiştir. Çürümenin canlı ve cansız varlıkların özelliklerine göre biçim değiştirme durumundan yola çıkılarak, çürümenin ilk halinden son haline kadar süreci gözlemlenmiş, çürümenin bazı aşamalarıyla yok oluş aşaması uygulamalara aktarılmıştır.Sanat tarihinde, 16. ve 17. yüzyılda hayatın kısalığını ve kırılganlığını ölü doğa resimleriyle gösteren çalışmalarda ölüm ve çürüme kavramı üzerine yorumlar görülmektedir. Örneğin, Rönesans döneminde yaşayan Hans Holbein'nin Mezardaki İsa adlı eserinde, ölüm tüm gerçekliğiyle gözler önündedir. 20. yüzyıl sanatında da yeni olanakların gelişmesiyle deneysel çalışmalar yapılmış, aynı zamanda çalışmalarda çürüme değişimleri hakkında da bilgi paylaşılmıştır.Modern sanat akımları, güzel olanın yanında iğrenç ve çirkin olan ile ölüm, çürüme gibi konuları da gündeme getirmiştir. Ölüm ve çürüme konulu çalışmalar, Dışavurumculuk, Sürrealizm, Kübizm, Dada, Pop Sanat ve Fluxus'ta görülmektedir. Özellikle 20. yüzyılın en etkili akımlarından olan Fluxus, 1960'lardan sonra gelişen kavramsal eğilimle birlikte, çürüme ve süreç kavramları sanata konu olmuştur. Örneğin, Joseph Beuys'un gerçekleştirmiş olduğu performanslarında çürüme süreçsel olarak işlerlik kazanmaya başlamıştır.Araştırmacının uygulamalarında değişen doğa, ölümle sonuçlanan çürüme, uygulamaların düşünsel temelini oluşturmuştur. Video, fotoğraf, enstalasyon ve tuval resmi uygulamalarında çürüme sürecini yansıtan çalışmalar üretilmiştir. Çürüme sonucu ortaya çıkan yeşilimsi renk, böcekler ve bozulmalarla birlikte kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis named ?The Discussion of Decomposition in Historical Process in Context of Art And Visual Comments? is the examination of the transmutation of putrefaction into artistic language or concept and the interpretation of the putrefaction process. In line with this purpose, the reflections of putrefaction on the history of art have been researched. Putrefaction is examined by taking into consideration the movements, artisans and works of art, with which stylistic expressions the putrefaction on art proceeds is indicated in the context of reality phenomenon. Research covers the concept of putrefaction and the death (disappearance) which is the connotation of the concept.Due to the importance of the putrefaction process occurring in nature, the process was examined both theoretically and its results were evaluated by experiencing it in practices. In the first part, concept of putrefaction was defined and types of putrefaction were explained with their physical and chemical mutations. The impacts of putrefaction on objects and living creatures were examined and their processes were indicated visually. By taking into consideration the metamorphosis of the putrefaction according to the features of living and non ? living creatures, the process of the putrefaction from its first stage to the final stage was observed and the vanishing stage of the putrefaction with some other stages were adapted into practices.In the history of art, comments on death and putrefaction concept are seen on studies that indicate the short span of life and its vulnerability by dead nature drawings in the 16th and 17th century. For example; in the art work named ?Isa in cemetery? of Hans Holbein who lived in the Renaissance Period, the death was indicated by all its reality. Experimental studies were performed in the art of 20th century with the development of new opportunities. At the same time information about the putrefaction mutations was shared in studies.Modern art movements brought the matters such as death and putrefaction with the horrible and ugly one as well as with the beautiful one into the agenda. Studies whose subjects are death and putrefaction are observed in expressionism, surrealism, cubism, dada, pop art and Fluxus. Especially in Fluxus which is one of the most effective movement of the 20th century, concepts of putrefaction and its process became the subject of the art with the conceptual trend that developed after 1960s. For example; in the performances performed by Joseph Beuys, the putrefaction began to gain operability on process basis.In the practices of the artist, changing nature and putrefaction resulting in death formed the intellectual basis of the works. In the video, photography, installation and canvas drawing practices, works reflecting the putrefaction process were performed. Deformation of natural and artificial objects against the nature, their mutations, and putrefaction processes of some living organisms (bugs, meat pieces, animal eye etc.) were reflected on the practices.