Paul Klee'nin soyut resimlerinde renk kullanımının incelenmesi
Examining the use of color in Paul Klee's abstract paintings
- Tez No: 854621
- Danışmanlar: DR. ŞEVKET CEM ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Soyut Sanat, Paul Klee, Renk, Renk Teorisi, Abstract Art, Paul Klee, Color, Color Theory
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
20. ve 21. Yüzyıldaki evrensel değişim, kuşaklar arası teknolojik dönüşüm, Türkiye'nin ve dünyanın oldukça hareketli, siyasal ve sosyolojik değişimler yaşamasına sebep olmuştur. Bu farklı iki yüzyılın, insan faktörüne yansıyan etkilerini, toplumsal hayata ve resim sanatına yansımalarını, birbirini takip ederek hızla ortaya çıkan sanat akımlarından anlıyoruz. Bu hareketli dönemlerin içinde yaşamış olan Paul Klee ise resim sanatında renk kullanımının önemini, yaptığı eserleri, verdiği dersleri ve kendi geliştirdiği renk teorisini, uygulamalarıyla öğrencilerine aktarmıştır. 19. ve 20. Yüzyılın savaşları eşliğinde dünya coğrafyasında hızla değişen ve gelişen modern dönemde, akımlara bağlı olmayan, soyut ve özgün bir anlatım dili geliştirmiştir. Bu çalışmada, Paul Klee'nin, soyut resimlerindeki renk uygulamaları incelenerek, resim sanatında bambaşka değişim-dönüşüm biçim ve anlatım dili arayışlarına, ilham olması hedeflenmiştir. Soyut sanat ve renk, ayrıntılarıyla tanımlanmıştır. Renk sınıflandırılmış, renklerin birbiriyle olan ilişkileri incelenmiş ve renk teorilerinin şemaları, şekilleri ile anlatılmıştır. Resim sanatındaki renk teorileri ve teorisyen sanatçıları, ait oldukları, Antik dönem, Rönesans dönemi ve Modern dönem içinde kronolojik bir düzen içinde incelenerek anlatılmıştır. Paul Klee'nin sanat anlayışı ve renk teorisi modern dönem içinde değerlendirilerek soyut eserlerindeki renk uygulamaları irdelenmiş, sanatçının oluşturduğu renk teorisini yansıttığı soyut çalışmalar görselleriyle paylaşılarak, teorik olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The universal changes of the 20th and 21st centuries, intergenerational technological transformations, and the highly dynamic political and sociological changes in Turkey and the world have led to significant impacts. The effects of these two different centuries on the human factor, their reflections on social life and art, and the rapidly emerging art movements that follow each other are understood. Paul Klee, who lived in these dynamic periods, conveyed the importance of color usage in the art of painting through his works, lessons, and his developed color theory. In the rapidly changing and developing modern era, accompanied by the wars of the 19th and 20th centuries, he developed a non-conformist, abstract, and original expressive language. In this study, Paul Klee's color applications in abstract paintings are examined, aiming to inspire different forms of change and transformation in the language of expression in the art of painting. Abstract art and color are defined in detail. Colors are classified, relationships between colors are examined, and the diagrams and forms of color theories are explained. The color theories and theorist artists in the art of painting are chronologically explored within the Ancient, Renaissance, and Modern periods. Paul Klee's artistic understanding and color theory are evaluated within the modern era, and the color applications in his abstract works are scrutinized. The abstract works reflecting the artist's created color theory are shared with visuals and theoretically examined.