Çankırı yöresi Türk halk müziği kültüründeki Türkülerin makam ve usül açısından incelenmesi
Investigation of folk songs in Turkish folk music culture of Çankiri region in terms of tone and style
  1. Tez No: 898380
  2. Yazar: YAKUP AYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Çankırı Müzik Kültürü, Çankırı Türküleri. Makam Dizisi, Usul, Turkish Folk Music, Çankırı Music Culture, Çankırı Folk Songs. Maqam Series, Usul
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Çankırı kültürü ve TRT-THM repertuvarında bulunan Çankırı yöresine ait halk ezgilerindeki müzikal unsurları belirlemektir. Araştırmada yazılı kaynaklar ve alan araştırması kapsamında Çankırı yöresinin halk müziği kültüründe öne çıkan unsurlar belirlenmiş ve TRT- THM repertuvarında bulunan türküler hem makamsal dizileri hem de usul özellikleri bakımından analiz edilmeye çalışılmıştır. Yöntem: Bu çalışmanın yürütülmesinde betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma konusu kapsamında konu ile ilgili alan yazını taraması (doküman inceleme) ve çalışmaya konu olan yazılı liretatür üzerinde içerik analizi yapılmıştır. Sonuçlar: Bu çalışmanın, Çankırı yöresi müzik kültüründe öne çıkan unsurların belirlenmesi ve yöreye ait olan türkülerdeki müzikal özellikler analiz yapılarak ulaşılan bulgularla yörenin müzik kültürünün somut verilerle ortaya konulması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu doğrultuda; Çankırı yöresinin zengin bir halk müziği kültürü olduğu, temeli Ahiliğe dayanan Yaran kültürünün (Yaran sohbetlerinin) ilin sosyo- kültürel yapısına yön verdiği, yörede Türk halk müziğinin yanında Türk Sanat müziği formları da seslendirildiği ve bu iki müzik türünde kullanılan çalgı aletlerinin birlikte kullanıldığı, yöreye ait türkülerin müzikal analizleri sonucunda Segah, Hüseyni, Uşşak ve Hicaz makamı dizilerin ve 2, 4 ve 9 zamanlı usullerin oldukça yoğun kullanıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the musical elements in Çankırı culture and folk melodies of the Çankırı region in the TRT-THM repertoire. In the study, within the scope of written sources and field research, the prominent elements in the folk music culture of the Çankırı region were determined and the folk songs in the TRT-THM repertoire were tried to be analyzed in terms of both their maqam sequences and usul features. Method: The survey model, one of the descriptive research methods, was used in this study. Within the scope of the research topic, a literature review (document review) was conducted on the subject, and content analysis was performed on the written literature that was the subject of the study. Results: This study is thought to be important in terms of determining the prominent elements in the musical culture of the Çankırı region and presenting the musical culture of the region with concrete data through the findings obtained by analyzing the musical characteristics of the folk songs belonging to the region. In this direction; The Çankırı region has a rich folk music culture, the Yaran culture (Yaran conversations) based on Ahiism directs the socio-cultural structure of the province, Turkish Artistic music forms are performed in addition to Turkish folk music in the region, and the instruments used in these two types of music are used together. As a result of the musical analysis of the folk songs, it was concluded that Segah, Huseyni, Ussak, and Hicaz maqam scales and 2, 4, and 9-time rhythms were used quite extensively.