Posterior dişlerin restorasyonunda kullanılan paslanmaz çelik kronların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of stainless steel crowns used in the restoration of posterior molar teeth
- Tez No: 898416
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL TOSUN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cep Derinliği, Desimantasyon, İndeksler, Paslanmaz Çelik Kron, Pocket Depth, Disintegration, Indexes, Stainless Steel Crown
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, paslanmaz çelik kron (PÇK) ile restore edilmiş posterior süt ve daimi dişlerin 3, 6 ve 12 aylık rutin kontrol randevularında kayıt altına alınmış plak indeksi, gingival indeks, cep derinliği ve adaptasyon (desimantasyon) verilerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Çalışmamıza 2021-2022 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na başvurmuş, süt ve daimi birinci büyük molar dişine PÇK uygulanmış, 5- 12 yaş arası 143 hasta dahil edildi. Bu hastalara uygulanmış 239 adet PÇK'nın, rutin kontrol randevularında kayıt altına alınmış plak indeksi, gingival indeks, cep derinliği ve adaptasyon verilerine ulaşıldı. Elde edilen verileri analiz etmek için“Microsoft Excel 2016”ve“IBM SPSS Statistics 26”yazılımları kullanıldı. Değişkenlerin karşılaştırılmasında parametrik ve parametrik olmayan testler kullanıldı. Hastaların randevularına düzenli olarak gelmemesi ve eksfoliasyon zamanı gelen dişlerin çekilmesi nedeniyle toplamda 133 hastaya uygulanmış 227 adet PÇK değerlendirildi. Sonuçlar değerlendirildiğinde periodontal parametrelerin 3. aydan 12. aya kadar iyileştiği, yaş grupları, cinsiyet, PÇK uygulanmış dişin bulunduğu çene ve süt veya daimi olmasına göre incelendiğinde; plak indeksi ve gingival indeks bakımından 12. ayda PÇK uygulanmış daimi dişler ve süt dişleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu (p0,05). PÇK'ların hiçbirinin 12 aylık süreçte desimante olmadığı sonucuna ulaşıldı. Geniş harabiyetli veya pulpal tedavi uygulanmış süt ve genç daimi dişler, daha uzun süre başarı için PÇK ile restore edilmelidir. Aynı zamanda PÇK, çürük riski yüksek çocuklarda koruyucu restorasyon olarak düşünülmelidir. Tedavilerin etkili olabilmesi için dişeti sağlığı kritik öneme sahiptir. Bunun için, hasta ve velinin bilinçli tutumları ile düzenli fırçalama alışkanlıkları büyük rol oynar. Toplum genelinde ebeveyn ve çocuklara yönelik eğitici programlar, ağız-diş sağlığı taramaları artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to retrospectively evaluate the recorded plaque index, gingival index, pocket depth and adaptation (disintegration) data of posterior primary and permanent teeth restored with stainless steel crowns (SSCs) during routine check-up appointments at 3,6,12 months intervals. A total of 143 patients aged between 5-12 years, who applied to Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Selçuk University, and received SSCs on primary and permanent first molars between 2021 and 2022, were included in our study. Data regarding 239 SSCs applied to these patients were collected during routine check-up appointments. Microsoft Excel 2016 and IBM SPSS Statistics 26 software were used for data analysis. Parametric and non-parametric tests were employed for comparing variables. Due to patients' irregular attendance to their appointments and extraction of teeth due to exfoliation, a total of 227 SSCs applied to 133 patients were evaluated. Upon evaluation of results, it was observed that periodontal parameters improved from 3rd month to 12th month. When examined according to age groups, gender, the jaw where SSCs were applied, and whether the tooth was primary or permanent, statistically significant differences were found between primary and permanent teeth in terms of plaque and gingival index at 12th month (p0.05). It was concluded that none of SSCs disintegrated. Primary and young permanent teeth with extensive caries or pulpal treatment should be restored with SSCs for longer-term success. Additionally, SSCs should be considered as a preventive restoration in children with high caries risk. Gingival health is critical for the effectiveness of treatments. Therefore, conscious attitudes of patients and parents along with regular brushing habits play a significant role. Educational programs targeting parents and children and oral health screenings should be increased throughout the community.