Çocuklar için Felsefe (P4C) yöntemiyle gerçekleştirilen yazma eğitiminin ortaokul öğrencilerinin yaratıcı yazma becerisine ve yazma tutumuna etkisi
The effect of writing education with the Philosophy for Children (P4C) method on the creative writing skills and attitudes of secondary school students
- Tez No: 898485
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar için felsefe (P4C), yaratıcı yazma, yazma tutumu, creative writing, Philosophy for children (P4C), writing attitude
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
1960'lı yılların sonlarında Matthew Lipman'ın çocuklar için felsefe fikrini ortaya atması ile yaygınlık kazanan günümüzde ise çeşitli araştırmalarla eğitsel faydaları kanıtlanan çocuklar için felsefe yönteminin dil beceri ile de yakından ilgisi olduğu düşünülerek bu araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, çocuklar için felsefe (P4C) yöntemiyle gerçekleştirilen yazma eğitiminin ortaokul öğrencilerinin yaratıcı yazma becerisine ve yazma tutumuna etkisini belirlemektir. Yarı deneysel desenlerden ön test- son test eşleştirilmiş kontrol gruplu desenin kullanıldığı araştırmada nicel yöntem tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim- öğretim yılında eğitim gören 29 kontrol 29 deney grubu olmak üzere 58 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Deney grubu ile çocuklar için felsefe (P4C) etkinlikleri temelinde gerçekleştirilen yazma eğitimi derslerini Türkçe öğretmeni olan araştırmacı yürütmüştür. Araştırmacının katılımcı ve gözlemci olduğu araştırma, 8 hafta sürmüştür. Araştırmacı tarafından hazırlanan çocuklar için felsefe ders planları, deney grubunda haftada iki ders saati olarak etüt ders saatlerinde araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise dersler okulun kadrolu öğretmeni tarafından normal müfredat derslerinin dışına çıkılmadan işlenmiştir. Araştırmanın verileri, Öztürk' ün (2007) geliştirdiği“Yaratıcı Yazma Derecelendirme Ölçeği”ve Kırmızı (2009) tarafından geliştirilen“Yazmaya Yönelik Tutum Ölçeği”ile toplandıktan sonra SPSS 23.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yazma becerisine yönelik olarak ön teste toplanan veriler analiz edildiğinde deney ve kontrol gruplarının birbirine denk olduğu, son testte ise durumun deney grubu lehine değiştiği görülmüştür. Yazma becerisine yönelik olarak kontrol grubu öğrencilerinin puan ortalamalarının ön testten son teste anlamlı bir değişiklik göstermediği, deney grubu öğrencilerinin puan ortalamalarının ön testten son teste son test lehine anlamlı bir değişiklik gösterdiği görülmüştür. Yazma tutumuna yönelik olarak ön testte toplanan veriler analiz edildiğinde deney ve kontrol gruplarının birbirine denk olduğu, son testte ise durumun deney grubunun lehine değiştiği görülmüştür. Yazma tutumuna yönelik olarak kontrol grubu öğrencilerinin puan ortalamalarının ön testten son teste anlamlı bir değişiklik göstermediği, deney grubu öğrencilerinin puan ortalamalarının ön testten son teste son test lehine anlamlı bir değişiklik gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak araştırmanın bulguları göstermiştir ki çocuklar için felsefe (P4C) etkinlikleri temelinde gerçekleştirilen yazma eğitimi, ortaokul öğrencilerinin yaratıcı yazma becerisini ve yazma tutumunu olumlu yönde geliştirmektedir. Bu sonuçlardan hareketle ana dil becerilerini geliştirmek ve dil becerilerine yönelik olumlu tutum oluşturmak amacıyla Türkçe dersi müfredatlarında çocuklar için felsefe (P4C) yöntemine daha fazla yer verilebilir. Çocuklar için felsefe (P4C) yönteminden, yaratıcılığın ön plana çıktığı diğer derslerde de faydalanılabilir. Ayrıca çocuklar için felsefe (P4C) yönteminin eğitsel yararlarını ortaya koyan araştırmalar farklı eğitim gruplarında, değişik tip ve düzeydeki okullarda ve çeşitli disiplinlerin konu alanlarında artırılarak gerçekleştirilebilir. Çocuklar için felsefe (P4C) eğitiminin yararları sadece çocuk ve öğrenci ile sınırlandırılmayarak aile, sosyal çevre, yaş gibi değişkenler hedeflenerek yeni araştırmalar gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out considering that the philosophy method for children, which became popular after Matthew Lipman put forward the idea of philosophy for children in the late 1960s, and whose educational benefits have been proven by various studies, is also closely related to language skills. The purpose of this research is to determine the effect of writing education carried out with the philosophy for children (P4C) method on the creative writing skills and writing attitudes of secondary school students. Quantitative method was preferred in the research in which the pretest-posttest matched control group design, one of the quasi-experimental designs, was used. The study group of the research consists of 58 secondary school students, 29 control and 29 experimental groups, studying in the 2023-2024 academic year. The researcher, a Turkish teacher, conducted the writing education lessons for the experimental group, which were based on philosophy for children (P4C) activities. The research, in which the researcher was a participant and observer, lasted 8 weeks. Philosophy lesson plans for children prepared by the researcher were implemented by the researcher in the experimental group during study class hours twice a week. In the control group, the lessons were taught by the school's permanent teacher without deviating from the normal curriculum lessons. The data of the research were collected with the“Creative Writing Rating Scale”developed by Öztürk (2007) and the“Attitude Towards Writing Scale”developed by Kırmızı (2009) and then analyzed using the SPSS 23.0 package program. When the data collected in the pre-test regarding writing skills were analyzed, it was seen that the experimental and control groups were equal to each other, but in the posttest the situation changed in favor of the experimental group. Regarding writing skills, it was observed that the mean scores of the control group students did not show a significant change from pre-test to post-test, while the mean scores of the experimental group students showed a significant change from pre-test to post-test in favor of the post-test. When the data collected in the pre-test regarding writing attitude was analyzed, it was seen that the experimental and control groups were equal to each other, but in the posttest the situation changed in favor of the experimental group. Regarding writing attitude, it was observed that the mean scores of the control group students did not show a significant change from pre-test to post-test, while the mean scores of the experimental group students showed a significant change from pre-test to post-test in favor of the post-test. As a result, the findings of the study showed that writing education based on philosophy for children (P4C) activities positively improves secondary school students' creative writing skills and writing attitudes. Based on these results, the philosophy for children (P4C) method can be given more space in Turkish course curricula in order to improve native language skills and create positive attitudes towards language skills. The philosophy for children (P4C) method can also be used in other lessons where creativity comes to the fore. In addition, research revealing the educational benefits of the philosophy for children (P4C) method can be increasingly carried out in different educational groups, schools of different types and levels, and in the subject areas of various disciplines. The benefits of philosophy for children (P4C) education are not limited to children and students, but new research can be carried out by targeting variables such as family, social environment and age.