Zihinsel beceri ve tekniklerin stres, depresyon ve kaygı düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship of mental skills and techniques with stress, depression and anxiety
- Tez No: 898494
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon Spor, Stres, Zihinsel Antrenman, Sports, Mental Training, Depression, Anxiety, Stress
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı spor branşında lisanslı olarak spor yaşamına devam eden sporcuların zihinsel beceri ve teknik düzeyleri ile depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmesidir. Bu kapsamda araştırmaya farklı 230'u erkek (%51,6) ( yaş=25,63±5,69) 216'sı kadın (%48,4) ( yaş=25,21±5,56) olmak üzere toplam 446 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Sporda Zihinsel Antrenman Envanteri ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ilk olarak normallik varsayımları için çarpıklık basıklık değerleri incelenmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda cinsiyet ve spor branşı değişkenlerine göre, bireylerin zihinsel antrenman ve depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri arasındaki farkları belirlemek için T-Testi kullanılmıştır. Bununla birlikte araştırma kapsamında değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar incelendiğinde, cinsiyet ve spor branşı değişkenlerine göre gruplar içinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yaş ve spor yapma yılı değişkenlerine göre zihinsel antrenman toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmezken, DASS-21 ölçeği alt boyutları ile anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte araştırma kapsamına alınan zihinsel antrenman beceri ve teknikleri ile depresyon, anksiyete ve stres arasında ise negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; araştırmanın ana problemi kapsamında sporcuların zihinsel antrenman düzeylerinin artmasıyla birlikte depresyon anksiyete ve stres düzeylerinin düşeceği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationships between mental skills and technical levels and depression, anxiety and stress levels of athletes who continue their sports life as licensed sportsmen in different sports branches. In this context, 230 men (51.6%) ( age = 25.63±5.69) and 216 women (48.4%) ( age = 25.21±5.56) were included in the study. A total of 446 athletes participated voluntarily. The research was designed in the relational screening model. Within the scope of the research, Personal Information Form, Mental Training Inventory in Sports and Depression, Anxiety and Stress Scale created by the researchers were used as data collection tools. In the analysis of the data, first the skewness and kurtosis values were examined for normality assumptions and it was determined that the data showed a normal distribution. In this regard , T-Test was used to determine the differences between individuals' mental training and depression, anxiety and stress levels according to gender and sports branch variables. In addition, Pearson Product Moment Correlation analysis was used to determine the relationships between variables within the scope of the research. When the results obtained within the scope of the research were examined, it was determined that there was a significant difference between the groups according to gender and sports branch variables. While no significant relationship was detected between the total score of mental training according to the variables of age and years of doing sports, it was determined that there were significant relationships with the sub-dimensions of the DASS-21 scale. In addition, it was determined that there was a statistically significant negative relationship between the mental training skills and techniques included in the research and depression, anxiety and stress. In conclusion; Within the scope of the main problem of the research , it can be stated that as the mental training levels of athletes increase, their depression, anxiety and stress levels will decrease.