KOAH hastalarının sağlık kurumuna yatış sıklığı ve bakım bağımlılıkları ilişkisi
The relationship between the frequency of admission to healthcare institutions and care dependency in COPD patients
  1. Tez No: 898514
  2. Yazar: ÇİĞDEM TÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRAR ILIMAN YALTAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Hasta, Hastane Yatış Sıklığı, Bakım Bağımlılığı, COPD, Patient, Hospitalization Frequency, Care Dependency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
KOAH, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir ve hastaların sağlık hizmetlerine başvurma sıklığı üzerindeki etkileri çeşitli araştırmalara konu olmuştur. Bu tez, KOAH hastalarının sağlık kurumuna yatış sıklığı ile bakım bağımlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacı, KOAH hastalarının bakım bağımlılığının hastane yatış sıklığı üzerindeki etkilerini anlamak ve bu ilişkinin sağlık hizmetleri üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmektir. Özellikle, bakım verenlerin yükü ve hastaların sağlık hizmetlerine erişim sıklığının, hastaların bakım bağımlılığı üzerindeki etkilerini inceleyerek, KOAH hastalarının bakım süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik stratejiler geliştirmeye katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Bu bağlamda, hastaneye yatış sıklığı ve bakım gereksinimlerinin analiz edilmesi, sağlık sistemleri ve hasta bakım yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Araştırma için gerekli izinler ve etik kurul onayı alınmıştır. Çalışma örneklemi, 1 Şubat 2023- 30 Nisan 2024 tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde yatan, araştırmaya gönüllü olarak katılan, 18 yaş üstü, KOAH tanısı almış, bilinci açık, iletişim, görme ve işitme sorunu olmayan 380 hastadan oluşmaktadır. Araştırma, yüz yüze görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiş ve SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Katılımcıların %64,7'si erkek, %67,9'u evli ve %56,6'sı ilkokul veya ortaokul mezunudur. Gelir durumu açısından, %56,8'i gelir-gider dengesini sağlamaktadır, %43,2'si ise gelir-giderden fazla bir gelire sahiptir. Sigara kullanımına bakıldığında, %39,2'si hiç sigara kullanmamış, %43,7'si bırakmış ve %17,1'i halen kullanmaktadır. Katılımcıların %90,3'ü bakım aldıkları bireylerle birlikte yaşamaktadır. Araştırma sonuçları, KOAH hastalarının bakım bağımlılığı ile sağlık kurumlarına olan bağımlılıklarının belirgin bir şekilde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bulgular, yüksek bakım bağımlılığına sahip KOAH hastalarının, düşük bakım bağımlılığına sahip hastalara kıyasla daha sık hastane yatışı gerektirdiğini göstermektedir. Ayrıca, evde bakım desteği alan hastaların, bakım bağımlılığı yüksek olmasına rağmen, hastane yatış sıklığının belirgin şekilde azaldığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, KOAH hastalarının bakım bağımlılığı ile sağlık kurumuna başvurma sıklığı arasında güçlü bir ilişki olduğu ve bu durumun sağlık sistemine ek bir yük getirdiği belirlenmiştir. Evde bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi ve bakım bağımlılığı yüksek hastalar için özel stratejilerin geliştirilmesi, hastane başvurularını azaltabilir ve sağlık sisteminin üzerindeki yükü hafifletebilir. Bu çalışma, sağlık hizmetlerinin daha etkili bir şekilde yönetilmesi ve kaynakların daha verimli kullanımı için önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
COPD is recognized as a significant global health issue, and its impact on the frequency of healthcare utilization has been the subject of various studies. This thesis aims to examine the relationship between hospitalization frequency and care dependency among COPD patients. The study's objective is to understand how care dependency affects hospitalization frequency and to evaluate the potential implications of this relationship for healthcare services. Specifically, it seeks to contribute to the development of strategies to improve the care processes for COPD patients by examining the impact of caregiver burden and the frequency of healthcare access on patients' care dependency. In this context, analyzing hospitalization frequency and care requirements will help improve healthcare systems and patient care approaches. Necessary permissions and ethical committee approval for the study have been obtained. The study sample consists of 380 patients aged 18 and over, who were admitted to the Sivas Numune Hospital Pulmonary Diseases Clinic between February 1, 2023, and April 30, 2024. These patients were diagnosed with COPD, were conscious, had no communication, vision, or hearing problems, and voluntarily agreed to participate in the research. The study was conducted using face-to-face interviews and the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program was employed. Of the participants, 64.7% are male, 67.9% are married, and 56.6% have completed primary or secondary education. Regarding income, 56.8% maintain a balance between income and expenses, while 43.2% have income exceeding their expenses. In terms of smoking, 39.2% have never smoked, 43.7% have quit, and 17.1% are still smokers. Additionally, 90.3% of the participants live with the individuals they are receiving care from. The research findings indicate a significant association between care dependency in COPD patients and their dependence on healthcare institutions. The results show that COPD patients with high care dependency require more frequent hospitalizations compared to those with lower care dependency. Furthermore, it has been observed that patients receiving home care support have a significantly reduced frequency of hospitalizations despite having high care dependency. In conclusion, a strong relationship has been identified between care dependency and the frequency of healthcare utilization among COPD patients, which adds an additional burden to the healthcare system. Strengthening home care services and developing specific strategies for patients with high care dependency could reduce hospital admissions and alleviate the burden on the healthcare system. This study provides important insights for more effective management of healthcare services and more efficient use of resources.