Ömer Nasuhi Bilmen'in büyük tefsir tarihi ve Tabakatü'l-Müfessirin adlı kitabı bağlamında tefsir usulcülüğü
Tafsir procedureism in the context of Ömer Nasuhi Bilmen's great history of tafsir and Tabakatü'l-Mufessirin
  1. Tez No: 898513
  2. Yazar: EMİNE ESRA AKALIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE TEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nasuhi Bilmen, Tefsir Usulü, Büyük Tefsir Tarihi TabakâtülMüfessirîn, Subhi es-Salih, İsmail Cerrahoğlu, Omer Nasuhi Bilmen, metodology of tafsir, History of Great Tafsir Tabakat alMufessirin, Subhi al-Salih, Ismail Cerrahoğlu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ömer Nasuhi Bilmen, Osmanlı'nın son yıllarına ve Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına tanıklık eden bir din bilginidir. 'Büyük Tefsir Tarihi Tabakâtül-Müfessirîn' adlı eseri Cumhuriyet dönemi tefsir literatüründe önemli bir yere sahip olup, Bilmen'in ilmi eser telifindeki titizliğini yansıtmaktadır. Önce müstakil olarak, daha sonra Büyük Tefsir Tarihi Tabakâtül-Müfessirîn kitabının baş tarafına koyarak yayınlamış olduğu Usul-i Tefsir veya Mukaddime-i İlm-i Tefsir adlı tefsir usulü eseri akademik çevrelerde gereken ilgiyi görmediğinden, bu çalışmamızda Bilmen'in tefsir usulcülüğünü tanıtmayı, tefsir usulü literatürüne katkısını ortaya çıkarmaya çalıştık. Bilmen'in çağdaşı sayılabilecek Subhi es-Salih ile İsmail Cerrahoğlu'nun tefsir usulü kitaplarıyla karşılaştırmalı bir değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırmamız, Bilmen'in eserinin, konu bütünlüğü ve bilgi yoğunluğu açısından zengin bir kaynak olduğunu ortaya koymaya çalışmıştır. Bilmen'in, eserini ilmi bir hassasiyetle hazırlamış olduğu gözlenmiştir. Bilmen, eserindeki bilgileri sınıflandırırken, okuyucunun konuyu daha iyi kavrayabilmesi için örneklerle desteklemiş; ayrıca konuları başlıklarla net bir şekilde ayırarak sade, veciz cümleler kullanarak anlatımını daha akıcı hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Ömer Nasuhi Bilmen is a religious scholar who witnessed the last years of the Ottoman Empire and the founding years of the Republic. His work entitled 'The History of Great Tafsir Tabakatul-Mufessirin' has an important place in the tafsir literature of the Republican period, It reflects Bilmen's meticulousness in the copyright of scientific works. First separately, then the History of Great Tafsir Tabakatul-Mufessirin, which he published by putting on the head of the book of the Tafsir method called Usul-ı Tafsir or Muqaddime-ı Ilm-ı Tafsir, did not receive the necessary attention in academic circles, because his work tafsir method did not receive the necessary attention in academic circles, in this study, we aimed to introduce Bilmen's exegetical methodism, to reveal his contribution to the exegetical method literature and We aimed to make a comparative evaluation with the tafsir-style books of Subhi al-Salih and Ismail Cerrahoglu, who can be considered a contemporary of Bilmen. Our research has tried to show that Bilmen's work is a rich source in terms of subject integrity and information density. The fact that Bilmen has prepared his work with a scientific precision.