Iğdır Üniversitesi, hayvan hastanesi doğum, jinekoloji ve Suni Tohumlama Kliniği'ne 2019-2023 yılları arasında getirilen hayvanların genel analizi
General analysis of animals brought to Iğdir University, animal hospital, obstetrics, gynecology and Artificial Insemination Clinic between 2019-2023
  1. Tez No: 898522
  2. Yazar: METİN MALGAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum ve Jinekoloji, Suni Tohumlama, Retrospektif çalışmalar, Obstetrics and Gynecology, Artificial Insemination, Retrospective study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada 2019-2023 yılları arasında Iğdır Üniversitesi, Hayvan Hastanesi Doğum, Jinekoloji ve Suni Tohumlama Kliniği'ne getirilen hayvan türlerinin getirilme nedenleri incelenmiştir. Hayvan hastanesine getirilen hayvanların sayıları ve getirilme sebepleri hastane kayıt defterinin incelenmesi ile tespit edilerek, türlere göre gruplandırılmıştır. Yıllara göre hayvan hastanesine getirilen hayvan sayıları 2019, 2020, 2021, 2022 ve 2023 için sırasıyla 137, 170, 156, 176 ve 203 adet olarak belirlenmiştir. Hayvan hastanesine getirilen toplam 842 adet hayvanın türe göre dağılımları ise; kedi (%27,67), koyun (%24,70), köpek (%23,51), inek-düve (%20,07), keçi (%3,91) ve kısrak (%0,11) olarak tespit edilmiştir. Hayvanların başlıca kliniğe getiriliş sebepleri incelendiğinde; kedilerin OHE (Ovariohisterektomie) ve gebelik muayenesi için getirilme oranları sırasıyla %65,66 ve %%24,46 iken Köpeklerin OHE (Ovariohisterektomie) ve gebelik muayenesi için getirilme oranları sırasıyla %22,72 ve %30,80 olarak bulunmuştur. Koyun ve keçilerin kliniğe getirilme nedenleri daha çok abortus olup, sırasıyla %32,69 ve %60,60 olduğu belirlenmiştir. Sığırlar için kliniğe getirilme nedeni olan suni tohumlama oranı %34,31 olduğu belirlenmiştir. Kısrakların ise tamamı (%100) gebelik muayenesi için kliniğe getirilmiştir. Yapılan bu çalışma sonuçlarına göre, Iğdır Üniversitesi Hayvan Hastanesine Doğum, Jinekoloji ve Suni Tohumlama kliniği'ne getirilen hayvan türlerinin çoğunluğunu koyun ve pet grubu hayvanların oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the reasons for the animals brought to the Veterinary Clinic, Obstetrics, Gynecology and Artificial Insemination Clinic of Iğdır College between 2019 and 2023 were investigated. The number of animals brought to the veterinary clinic and the reasons for their admission were determined by analyzing the hospital book and grouped by species. The number of animals admitted to the veterinary hospital in 2019, 2020, 2021, 2022 and 2023 was 137, 170, 156, 176 and 203 respectively. The 842 animals admitted to the veterinary hospital were distributed by species as follows: cats (27.67%), sheep (24.70%), dogs (23.51%), female cattle (20.07%), goats (3.91%) and mares (0.11%). When examining the main reasons for bringing animals to the clinic, it was found that 65.66 of cats were brought to the clinic for OHE (ovariohysterectomy) and 24.46% for pregnancy testing. The proportion of dogs brought to the clinic for OHE (ovariohysterectomy) and pregnancy testing was 22.72% and 30.80% respectively. In sheep and goats, the reasons for admission to the clinic were mostly miscarriages (32.69 % and 60.60 % respectively). The proportion of cattle admitted to the clinic for artificial insemination was 34.31%. All mares (100 %) were brought to the clinic for pregnancy testing. According to the results of this study, it was determined that most of the animal species brought to the Obstetrics, Gynecology and Artificial Insemination Clinic of Iğdır College Veterinary Hospital were sheep and pet group animals.