Kamil Aliyev adına Nahçıvan Devlet Halı Müzesinde bulunan hayvan figürlü halılar
Carpets with animal figures found in the name of Kamil Aliyev in the Nakhivan State Carpet Museum
  1. Tez No: 993406
  2. Yazar: TÜRKAN ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAVİT POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Nahçıvan, Dokuma Sanatı, Halı, Hayvan Motifi, Nakhchivan, Weaving Art, Carpet, Animal Motif
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Yaşam kültürünü yansıtan önemli faktörlerden olan sanat eserleri özellikle dokumacılık insanların ihtiyaçlarını gidermek ve günlük yaşamı kolaylaştıra bilmek için ortaya çıkmakla beraber kendiliğinde bin yıllık tarih barındırır. Dokumacılığın eski dönemlerden beri Nahçıvan bölgesinde var olması arkeolojik kazılarla, yüzey araştırmaları ile desteklenmektedir. Bölgenin coğrafi komunu ve iklim şartları ile alakalı olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin ön planda olduğu bilinir. Hayvanlardan elde edilen ürünler çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılmış, özellikle yünden yapılmış malzemeler soğuktan korunmak için insanların ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılamıştır. Karasal iklimin hakım olduğu Nahçıvan bölgesinde kışın soğuk geçmesi çeşitli dokuma ürünlerinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Yer yaygısı, duvarları kaplamak ve süslemek için dokunmuş halılara ilmek ilmek işlenmiş motif, desen ve kompozisyonların derin anlamlar içerdiği incelemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Müzede üzerinde hayvan figürü bulunan çok sayda çeşitli dokuma ürünü sergilenmektedir. Konumuz gerekçesiyle bu çalışmada sadece Nahçıvan grubuna ait, günümüzde Kamil Aliyev adına Nahçıvan Devlet Halı Müzesinde sergilenen on bir adet hayvan figürlü halılar ele alınmıştır. Halılar üzerine betimlenmiş hayvanların eski Türk kültüründeki yerine değinilmiş ve Azerbaycan Türklerinin yaşamında kutsal sayılan hayvanlarla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bunula beraber halıların teknik ve kompozisyon özellikleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Artworks, which are important factors reflecting the culture of life, especially weaving, have emerged to meet people's needs and facilitate daily life, and inherently contain a history of thousands of years. The existence of weaving in the Nakhchivan region since ancient times is supported by archaeological excavations and surface surveys. It is known that sheep farming has been prominent in the region due to its geographical location and climate conditions. Products obtained from animals have been widely used in various fields, and especially materials made from wool have largely met people's needs for protection from the cold. The cold winters in the Nakhchivan region, where a continental climate prevails, have influenced the emergence of various woven products. Investigations have revealed that the motifs, patterns, and compositions meticulously woven into carpets used as floor coverings and to cover and decorate walls contain deep meanings. Many various woven products with animal figures are exhibited in the museum. For the purposes of this study, only eleven animal-figured carpets belonging to the Nakhchivan group, currently exhibited at the Nakhchivan State Carpet Museum named after Kamil Aliyev, have been discussed. The significance of the animals depicted on the carpets in ancient Turkish culture has been addressed and compared with the animals considered sacred in the lives of Azerbaijani Turks. Additionally, information has been provided about the technical and compositional features of the carpets.