Türkiye ve Azerbaycan sosyal güvenlik sistemleri: Sağlık hizmetleri boyutuyla bir karşılaştırma
Social security systems of Türkiye and Azerbaijan: A comparison with the dimension of health services
- Tez No: 898540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Sosyal Güvenlik Sistemleri, Sağlık Yönetimi, Healthcare Services, Social Security Systems, Health Management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, her iki ülkedeki sistemlerin tarihsel gelişimini, yapısal özelliklerini, finansman mekanizmalarını ve karşı karşıya olduğu çağdaş zorlukları araştırmaktadır. Tez; sosyal güvenlik politikalarının evriminin ayrıntılı bir incelemesi yoluyla sosyo-ekonomik etkileri ve bu sistemlerin sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmak için uygulanan reformları vurgulamaktadır. Araştırma ayrıca kapsam, finansal istikrar ve sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinin yönetiminde teknolojinin entegrasyonu konularını da ele almaktadır. Çalışma; iki ülkeyi karşılaştırarak, sosyal güvenlik çerçevelerinin güçlü ve zayıf yönlerine ilişkin içgörüler sağlamayı ve gelecekteki iyileştirmeler için öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, özellikle sağlık hizmeti sunumundaki yapısal farklılıklara ve bu sistemlerin her ülkedeki halk sağlığı sonuçları üzerindeki etkisine odaklanarak, Türkiye ve Azerbaycan'daki sosyal güvenlik sistemlerini inceleyen bir dizi akademik analizden yararlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the historical development, structural characteristics, financing mechanisms, and contemporary challenges faced by the social security systems in both countries. Through a detailed examination of the evolution of social security policies, the thesis highlights the socio-economic impacts and the reforms implemented to enhance the sustainability and efficiency of these systems. The research also addresses issues related to scope, financial stability, and the integration of technology in the management of social security and healthcare services. By comparing the two countries, the study aims to provide insights into the strengths and weaknesses of their social security frameworks and offer recommendations for future improvements. This work draws on a series of academic analyses that focus on the structural differences in healthcare delivery and their effects on public health outcomes in Turkey and Azerbaijan.