Sağlık çalışanlarında tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide finansal iyilik halinin aracı rolü
The mediating role of financial well-being in the relationship between burnout and intention to leave among healthcare workers
  1. Tez No: 898638
  2. Yazar: ASENA KURT ASİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İşten ayrılma niyeti, Finansal iyilik, Work, Burnout, Turnover intention, Financial well-being
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarındaki tükenmişlik, işten ayrılma niyeti, finansal iyilik hali arasındaki ilişki ve finansal iyilik halinin sağlık çalışanlarının işten ayrılma niyetlerini nasıl etkilediği değerlendirilmiştir. Çalışmaya Kayseri ilinde bir kamu hastanesinde ameliyathane ve yoğun bakımlarda çalışan 362 sağlık çalışanından toplam 203 kişi katılım sağlamıştır. Katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni ve eğitim durumu, unvanları ile çalışmada kullanılan üç ölçekten elde edilen veriler, SPSS 25.0 programında istatistiksel analize tabi tutuldu. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; katılım sağlayanların 103 (50,7%) kişi 18-30 yaş aralığında, 68 (33,5%) kişi 31-40 yaş aralığında 29 (14,3%) kişi 41-50 yaşa aralığında ve 3 (1,5%) kişi de 51-60 yaş aralığında, 77'si (37,9%) bekar, 126'sı (62,1%) evli, 16'sı (7,9%) lise, 38'i (18,7%) ön lisans, 93'ü (45,8%) lisans ve 56'sı (27,6%) lisansüstü düzeyinde eğitime sahip, 53'ü (26,1%) hekim, 83'ü (40,9%) hemşire, 4'ü sekreter, 45'i (22,2%) diğer sağlık personeli ve son olarak 18'i (8,9%) diğer personellerden oluşmaktadır. Çalışma sonuçlarına göre kadınlar erkeklere oranla daha fazla işten ayrılma niyetine sahiptir. En yüksek oranda işten ayrılma niyetinde ve tükenmişlik yaşayanların hemşireler olduğu tespit edilmiştir. İşten ayrılma niyeti ile tükenmişlik arasında % 64,7 ve işten ayrılma niyeti ile finansal iyilik hali arasında %20,6 pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Tükenmişlikte yaşanacak artış işten ayrılma niyetinde de artışa neden olmaktadır. Tükenmişliğin işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı etkisi bulunmaktadır. Tükenmişliğin finansal iyilik hali üzerinde anlamlı etkisi vardır. Finansal iyilik halinin işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı etkisi vardır. Tükenmişlik ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide finansal iyilik halinin aracı etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between burnout, turnover intention and financial wellbeing in healthcare workers and how financial well-being affects these situations of healthcare workers were evaluated. A total of 203 people out of 362 healthcare professionals working in operating rooms and intensive care units in a public hospital in Kayseri participated in the study. The participants' age, gender, marital and educational status, titles, and data obtained from the three scales used in the study were subjected to statistical analysis in the SPSS 25.0 program. According to the findings of the study; 103 (50.7%) of the participants are in the 18- 30 age group, 68 (33.5%) are in the 31-40 age group, 29 (14.3%) are in the 41-50 age group and 3 (1.5%) are in the 51-60 age group. 77 (37.9%) of the participants are single, 126 (62.1%) are married, 16 (7.9%) are high-school graduates, 38 (18.7%) are upper secondary school graduates, 93 (45.8%) are undergraduates and 56 (27.6%) are postgraduates. 53 (26.1%) of the participants are doctors, 83 (40.9%) are nurses, 4 are secretaries, 45 (22.2%) are other healthcare personnel and 18 (8.9%) are other personnel. According to the study results, women have more turnover intention than men. It was also found that nurses had the highest turnover intention and experienced more burnout compared to other health workers. A statistically significant positive relationship of 64.7% was found between turnover intention and burnout, and a positive relationship of 20.6% between turnover intention and financial well-being. It was also found that the increase in burnout also causes an increase in the turnover intention. Burnout has a significant effect on turnover intention and on financial well-being. Financial well-being has a significant effect on turnover intention. Finally, it has been also determined that financial well-being has a mediating effect on the relationship between burnout and turnover inteniton.