Alüminyum tesis artıklarından nadir toprak elementlerinin kazanımı
Rare earth elements recovery from alumi̇num plant residues
- Tez No: 898640
- Danışmanlar: PROF. DR. ATA UTKU AKÇIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Metal Kazanımı, Hidrometalurji, Kırmızı Çamur, Nadir Toprak Elementleri, Kritik Metaller, Metal Recovery, Hydrometallurgy, Red Mud, Rare Earth Elements, Critical Metals
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Boksit cevherinden alümina çıkaran Bayer prosesi, yüksek alkalinite ve ağır metal içeriği nedeniyle çevresel zorluklara yol açan önemli miktarda kırmızı çamur üretmektedir. Kırmızı çamur, kimyasal karakterizasyon yoluyla ikincil bir NTE kaynağı olarak tanımlanmıştır. Numunelerin yıkanması alkaliniteyi azaltmış ve NTE konsantrasyonunu artırmıştır. Kinetik testler, maksimum NTE geri kazanımı için optimum liç sürelerini belirlemiştir. Hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3) ve sülfürik asit (H2SO4) için optimum liç koşulları belirlenmiştir. HCl için en iyi sonuçlar 90°C'de, 3 M konsantrasyonda ve %2 katı-sıvı oranında elde edilmiş ve Ce (%90), Y (%100), Sc (%99,2), La (%74,1) ve Nd (%56,7) için yüksek geri kazanım oranları sağlanmıştır. 90°C'de ve 6 M konsantrasyonda HNO3 liçi Ce (%72,3), Y (%68,8), Sc (%87,7), La (%91,8) ve Nd (%98,7) geri kazanımı sağlamıştır. H2SO4, Ce (%100), Y (%73,04), Sc (%100), La (%91,12) ve Nd (%97,63) geri kazanımları ile 90°C'de, 3 M konsantrasyonda en Fe çökeltmesi sırasında NTE'ler etkili bir şekilde birlikte çökelmiş ve Seryum en yüksek verimi (%89,9) göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Bayer process, which extracts alumina from bauxite ore, generates significant amounts of red mud, posing environmental challenges due to its high alkalinity and heavy metal content. Red mud was identified as a secondary source of REEs through chemical characterization. Washing the samples reduced alkalinity and enhanced REE concentration. Kinetic tests determined optimal leaching durations for maximum REE recovery. Optimal leaching conditions were identified for hydrochloric acid (HCl), nitric acid (HNO3), and sulfuric acid (H2SO4). For HCl, the best results were at 90°C, 3 M concentration, and a 2% solid-to-liquid ratio, yielding high recovery rates for Ce (90%), Y (100%), Sc (99.2%), La (74.1%), and Nd (56.7%). HNO3 leaching at 90°C and 6 M concentration achieved recoveries of Ce (72.3%), Y (68.8%), Sc (87.7%), La (91.8%), and Nd (98.7%). H2SO4 was most effective at 90°C, 3 M concentration, with recoveries of Ce (100%), Y (73.04%), Sc (100%), La (91.12%), and Nd (97.63%). And during Fe precipitation, REEs co-precipitated effectively, with Cerium showing the highest efficiency (89.9%).