Soyut dışavurumcu portrelerin oluşum sürecindeki psikolojik etkiler
Psychological effects on the formation process of abstract expressionist portraits
- Tez No: 898652
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dışavurum, Portre, Psikoloji, Soyutlama, Expression, Portrait, Psychology, Abstraction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, sanatçıların yaratıcı süreçleri ile psikolojik deneyimleri arasındaki bağlantıyı araştırmakta ve bu durumun onların duygusal, bilişsel ve zihinsel durumlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Dışavurumcu soyut akım, portreyi temsili olmayan, ifade edici teknikler kullanarak bir konunun içsel özünü ve duygularını yakalayan bir sanat formu olarak tanımlar. Bu sanat formu, sanatçıları dönüştürücü bir yolculuğa çıkartarak duygu ve algılarını ifade etmelerine olanak tanımış, böylece ruhlarına dair anlayışlarını derinleştirmiştir.Yaratıcı süreç, kişisel deneyimlerden, anılardan ve duygulardan alınan ilhamla başlar ve sanat eserlerini etkileyen iç gözlemi, kendini keşfetmeyi ve artan kişisel farkındalığı içerir. Sanatsal çaba ilerledikçe sanatçılar, teknik ve sezgiyi birleştirerek kontrol ve kendiliğindenliği dengelemektedir. Bu denge coşku, memnuniyet, hayal kırıklığı ve kendinden şüphe duyma gibi çeşitli duygulara yol açmaktadır. Çalışma aynı zamanda sanatta kendini ifade etmenin psikolojik etkisini ve tedavi edici potansiyelini de incelemektedir. Sanat yaratmak, duygusal rahatlamaya ve kendini iyileştirmeye yardımcı olan rahatlatıcı bir çıkış sağlamaktadır. Araştırma, ayrıca sanatta kırılganlığın ve yargılanma korkusunun rolünü araştırarak eleştiri ve reddedilmeyle ilgili kaygıları da ele almaktadır. Bu bağlamda tezin amacı, yaratıcı sürecin sanatçıların zihinsel sağlığı ve kişisel gelişimi üzerindeki dönüştürücü etkisinin altını çizmektir. Bunu yanı sıra sanatın kendini ifade etme ve iç gözlem açısından terapötik faydalarını vurgulayarak ve bu alanda daha fazla araştırmayı teşvik ederek insan ruhuna dair içgörüleri ortaya koymayı hedeflemiştir. Bu çalışma kapsamında kullanılan veriler, literatür taraması sonucu elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler ışığında sanatsal çaba ilerledikçe, sanatçıların teknik ve sezgiyi birleştirdiği ve bunun sonucunda da kontrol ve rastlantısallığı dengelediği görülmektedir. Sanatçılar bu ruhsal süreci ve sanatı birleştirdiğinde kendini keşfetme, sanatın tedavi edici gücünü kullanma ve tüm insani duyguların varlığını dışa vurma potansiyelini kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
This research explores the complex connection between artists' creative processes and their psychological experiences, focusing on how this affects their emotional, cognitive and mental states. The expressionist abstract movement defines portraiture as an art form that captures the inner essence and emotions of a subject using non-representational, expressive techniques. This art form takes artists on a transformative journey, allowing them to express their emotions and perceptions, thus deepening their understanding of their souls. The creative process begins with inspiration from personal experiences, memories and emotions. Artists navigate their inner worlds, facing vulnerability and emotional exposure that can be both liberating and challenging. This includes introspection, self-discovery and increased self-awareness, which influences works of art. As the artistic endeavor progresses, artists balance control and spontaneity by combining technique and intuition. This balance gives rise to a variety of emotions such as enthusiasm, contentment, disappointment and self-doubt. The study also examines the psychological impact and therapeutic potential of self-expression in art. Creating art provides a relaxing outlet that helps with emotional relief and self-healing. The research also addresses concerns about criticism and rejection by exploring the role of vulnerability and fear of judgment in art. Additionally, the study examines the interaction between the conscious and unconscious mind in abstract portraiture, where artworks function as a window to the subconscious. In this context, the research underlines the transformative impact of the creative process on artists' mental health and personal development. It aims to reveal insights into the human psyche by highlighting the therapeutic benefits of art for self- expression and introspection and encouraging further research in this field.