Sıddık Korkmaz'ın mezhepler tarihçiliği
Sıddık Korkmaz's historiography of Islamic sects
- Tez No: 898651
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sıddık Korkmaz, İslâm Mezhepleri Tarihi, Maturidilik, İbn Sebe, Tarih Yazıcılığı, Sıddık Korkmaz, History of Islamic Sects, Maturidism, Ibn Saba, Historiography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
1970-2022 yıllarında yaşamış Sıddık Korkmaz, telif etmiş olduğu eserlerle, yaptığı ilmî çalışmalarla İslâm Mezhepleri Tarihi alanına katkıda bulunmuş bir ilim adamıdır. Mezhepler Tarihi disiplininin gelişmesine verdiği destekle katkıda bulunmuş ve özellikle çalışmaları İmam Mâtürîdî ve Mâtürîdîlik, Şiâ, Alevîlik-Bektâşîlik ve Selefîlik alanlarına yoğunlaşmıştır. Bu çalışma, Sıddık Korkmaz'ın İslâm mezhepleri tarihçiliğine katkılarını, akademik çalışmalarını ve metodolojisini incelemektedir. Korkmaz'ın mezhepler tarihine dair yazdığı eserler, bu alandaki temel yaklaşımları ve çalışmaları detaylı bir şekilde ele alınarak analiz edilmîştir. Tez, Korkmaz'ın kullandığı tarihsel ve sosyolojik yöntemleri değerlendirerek, mezheplerin ortaya çıkış nedenleri, gelişimleri ve tarihsel süreçteki etkilerini nasıl ele aldığını tartışmaktadır. Aynı zamanda, Korkmaz'ın İslâm mezhepleri tarihine getirdiği yenilikçi bakış açısı ve bu alandaki diğer tarihçilerle olan ilişkisi de vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, Korkmaz'ın eserlere yaklaşımı, özgünlüğü ve metodolojik katkıları ortaya konulmuş; İslâm Mezhepleri Tarihi disiplini üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Tez, Korkmaz'ın tarih yazıcılığının, İslâm'ın farklı mezhepleri arasındaki dinamiklerin anlaşılmasına yönelik önemli bir kaynak olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Sıddık Korkmaz, who lived from 1970 to 2022, was a scholar who made significant contributions to the field of Islamic Sectarian History through his authored works and academic studies. He supported the development of the discipline of Sectarian History and focused his studies primarily on topics such as Imam Māturīdī and Māturīdīsm, Shia, Alevîsm-Bektashism, and Salafism. This study examines Korkmaz's contributions to the historiography of Islamic sects, his academic works, and his methodology. The thesis provides a detailed analysis of Korkmaz's writings on the history of sects, exploring the fundamental approaches and studies in this field. It discusses how Korkmaz employed historical and sociological methods to address the reasons for the emergence of sects, their development, and their impact throughout history. Furthermore, the thesis highlights Korkmaz's innovative perspective on Islamic sectarian history and his connections with other historians in the field. In this context, it reveals Korkmaz's approach to his works, his originality, and his methodological contributions, examining his influence on the discipline of Islamic Sectarian History. The thesis emphasizes that Korkmaz's historiography serves as an essential resource for understanding the dynamics between different sects within Islam.