Attilâ İlhan'ın 'Hangi' isimli kitap serisi ile romanlarının karşılaştırılması
A comparison between 'Hangi' book series by Attilâ İlhan and his novels
  1. Tez No: 898667
  2. Yazar: SERCAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KARABURGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Attilâ İlhan, Hangi, Fikir Yazıları, Roman
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Bu çalışmamızda Attila İlhan'ın,“Anılar ve Acılar”ismiyle de anılan“Hangi”isimli kitap serisinde ele aldığı konuların ve dile getirdiği fikirlerin romanlarına yansımasını irdeleyeceğiz. İlhan'ın bazı romanları, düşünce yazılarından önce yayınlanmış olsa dahi romanların içerisinde bulunan fikir ve tespitlerin Hangi serisinde açıkça dile getirildiği görülmektedir. Bu sebeple çalışmamızda ele aldığımız eserlerin yayınlanma sırasının farklı olması bu fikir ortaklığını engelleyecek bir husus olarak görülmemiştir. Yazarın romanlarından bazılarının serideki kitapların hiçbiriyle doğrudan eşleşmediği tespit edilmiştir. Aynı şekilde serideki bazı kitapların hiçbir roman ile doğrudan ilgisi olmadığı gözlemlense de bu kitaplar ile bazı romanlar arasında fikirsel bağlantı ve etkileşim olduğu açıktır. Bu sebeple çalışmamızda ele alacağımız konular hakkında bir sınıflandırma yapılmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde Attilâ İlhan'ın hayatına, edebi kişiliğine ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise tezin asıl konusuna giriş yapılmış, öncelikle Hangi Batı kitabından hareketle Sokaktaki Adam, Zenciler Birbirine Benzemez, romanlarının ve“Aynanın İçindekiler”adıyla gruplandırılan romanların incelenmesi yapılmıştır. Ardından Hangi Seks kitabı çevresinde, Fena Halde Leman ve Haco Hanım Vay romanları başta olmak üzere diğer romanlardan bazıları da içerdiği cinsiyet kavramı ekseninde değerlendirilmiştir. Sonrasında Hangi Atatürk isimli kitaptaki“İdeal Atatürk Portresi”ışığında Gazi Paşa, Reis Paşa ve O Sarışın Kurt romanlarının incelenmesi ve karşılaştırması yapılmış, kitapta anlatılan“Yanlış Atatürkçülük”konusu çerçevesinde ise konu ile eşleşen romanlar incelenmiştir. Serinin diğer kitapları (Hangi Küreselleşme, Hangi Sağ, Hangi Sol, Hangi Laiklik) ve romanlar arasındaki ilişkiler bu üç temel başlığın dışında tutularak“Diğer Eserlerin Değerlendirilmesi”başlığı altında incelenmiştir. Hangi Edebiyat isimli kitabın bahsi geçen tüm romanlar ile kaçınılmaz bir ilişki içerisinde olduğu saptanmış, Attilâ İlhan'ın edebi görüşlerini ve bazı romanlarının yazılma süreçlerini içeren bu kitap da ilgili başlık altında incelenmiştir. Tez çalışmamızda faydalanılan kaynaklar, kaynakça kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARISON OF ATTİLÂ İLHAN'S BOOK SERIES TITLED“WHICH”AND HIS NOVELS In this study, we will examine the reflection of Attila İlhan's themes and ideas expressed in his book series“Hangi”, also known as“Anılar ve Acılar”, on his novels. Even though some of İlhan's novels were published before his thought pieces, it is seen that the ideas and determinations in the novels are clearly expressed in the Which series. For this reason, the fact that the order of publication of the works we have discussed in our study is different is not seen as an issue that would prevent this commonality of ideas. It has been determined that some of the author's novels do not directly match any of the books in the series. Likewise, although it is observed that some of the books in the series are not directly related to any of the novels, it is clear that there is an intellectual connection and interaction between these books and some of the novels.