Merhamet yorgunluğunun çocuk hemşirelerinin ilaç hatası yapma durumlarına etkisi
The effect of compassion fatigue on medication errors among pediatric nurses
- Tez No: 898666
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Merhamet yorgunluğu, İlaç hatası, Çocuk hemşireleri, Tıbbi hata eğilimi, Compassion fatigue, Medical error, Pediatric nurses, Medical error propensity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada çocuk hemşirelerinin merhamet yorgunluğu ile ilaç hatası yapma eğilimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çocuk hastaların, hemşirelerin merhamet yorgunluğu nedeniyle yaptıkları ilaç uygulama hatalarından zarar gördüğü ve hemşirelerin bilgi düzeylerinde eksiklikler bulunduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın amacı, merhamet yorgunluğunun sağlık çalışanları üzerindeki etkilerini anlamak, farkındalığı artırmak ve hemşirelik pratiğinde iyileştirmeler yapmak için bilimsel çalışmaların sürekli güncellenmesi ve devamlılığının sağlanması gerektiğini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırmadır ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde görev yapan çocuk hemşireleri ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde“Pediatri Hemşirelerinin Demografik Bilgileri İçin Soru Formu”,“Merhamet Yorgunluğu Kısa Ölçeği”ve“Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin ağır iş yükü ve uzun çalışma saatlerinin merhamet yorgunluğunu ve tıbbi hata eğilimlerini artırabileceğini göstermektedir. Merhamet yorgunluğunun tıbbi hata eğilimleri ile zayıf bir negatif korelasyon gösterdiği, ancak diğer bazı sosyodemografik faktörlerin etkisinin belirgin olmadığı saptanmıştır. Klinik memnuniyeti yüksek olan hemşirelerin bazı tıbbi hata alt boyutlarında daha düşük puanlar aldığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, stres yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi ve sürekli mesleki eğitimlerin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu stratejiler, hemşirelerin merhamet yorgunluğunu azaltabilir ve tıbbi hata oranlarını düşürebilir, böylece hasta bakım kalitesini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the relationship between pediatric nurses' compassion fatigue and their tendency to make medication errors. It has been identified that pediatric patients suffer due to medication errors made by nurses experiencing compassion fatigue, and there are gaps in nurses' knowledge on this issue. Therefore, it is crucial to continuously update and sustain scientific research to increase awareness and emphasize the importance of addressing this problem. Materials and Methods: The study employs a descriptive and cross-sectional design and was conducted with pediatric nurses at Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital. Data collection involved using the following instruments: Results: The findings indicate that high workloads and long working hours are associated with increased compassion fatigue and higher tendencies for medication errors among nurses. A weak negative correlation was observed between compassion fatigue and medication error tendencies, suggesting that while there is an association, other factors may also influence these tendencies. Additionally, nurses with higher clinical satisfaction reported lower scores in certain sub-dimensions of medication errors. Conclusion: Improving working conditions for nurses, developing effective stress management strategies, and enhancing continuous professional training are emphasized as crucial measures. Implementing these strategies could reduce compassion fatigue and medication error rates, thereby improving the overall quality of patient care.