Skafoid kırıklarında ve kaynamamalarında cerrahi tedavi uygulanan hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and radiological outcomes of patients undergoing surgical treatment for scaphoid fractures and nonunions
- Tez No: 898714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRE BAKİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Skafoid kırığı, fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar, Scaphoid fracture, functional and radiological outcomes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Skafoid kemik; en sık kırılan, tedavisinde cerrahi ve konservatif yöntemler uygulanan karpal kemiktir. Çalışmanın amacı skafoid cerrahisi uygulanan hastaların cerrahi sonrası klinik ve radyolojik sonuçlarını analiz etmek ve mevcut bilgi birikimine katkı sağlamaktır. Ayrıca, farklı cerrahi tekniklerin fonksiyonel ve radyolojik sonuçlar üzerindeki etkilerini karşılaştırmak ve bu tekniklerin iyileşme süreçleri üzerindeki etkinliklerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 01.04.2013-01.04.2023 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde skafoid kırık sebebi ile açık ya da kapalı yöntemle ameliyat edilen 46 hasta incelendi. Hastaların sosyodemografik verileri, komorbiditeleri, kırığa ve uygulanan cerrahilere ilişkin özellikler incelendi. Postoperatif takiplerde, VAS ağrı skorları, Mayo Modifiye Bilek Skoru ve DASH skoru ile fonksiyonel değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: Skafoid kırıklı hastalarda cerrahi sonrası kavrama güçlerinde değişiklik olmadığı; son kontrollerde hastaların %93,5'inde minimal yetersizlik olduğu, %43,5'inde ağrı skorunun sıfır olduğu, %84,8'inin durumundan memnun olduğu, %60,9'unun mükemmel sonuçlara sahip olduğu görüldü. Hastaların %54,3'ünün çok mutlu/asemptomatik olduğu; %41,3'ünde normal fonksiyon, %56,5'inde tam kaynama olduğu görüldü. Akut kırık cerrahisi sonrası ekstansiyon açılarının daha iyi olduğu, insizyon yönünün benzer sonuçlar verdiği, Slade-Geissler ve Herbert-Filan'a göre daha komplike kırıkların daha kötü sonuçlarla birliktelik gösterdiği, kaynamama gelişmiş hastalarda uygulanan cerrahi teknikler arasında fonksiyonel ve radyolojik sonlanımlarda farklılık olmadığı görüldü. Sonuç: Skafoid kırıklarında uygulanan cerrahi teknikler arasında belirgin bir üstünlük olmadığı ve daha komplike kırıkların daha kötü radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarla birliktelik gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The scaphoid bone is the most commonly fractured carpal bone, treated through both surgical and conservative methods. This study aims to analyze the clinical and radiological outcomes of patients who underwent scaphoid surgery and to contribute to the existing knowledge base. Additionally, it aims to compare the effects of different surgical techniques on functional and radiological outcomes and evaluate their effectiveness in the healing processes. Materials and Methods: This study reviewed 46 patients who underwent open or closed surgery for scaphoid fractures at Karadeniz Technical University Farabi Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between April 1, 2013, and April 1, 2023. The sociodemographic data, comorbidities, fracture characteristics, and details of the surgical procedures were analyzed. Postoperative follow-ups included functional evaluations using VAS pain scores, Mayo Modified Wrist Score and DASH score. Results: Post-surgical evaluation of patients with scaphoid fractures showed no change in grip strength. At the final follow-up, 93.5% of the patients had minimal disability, 43.5% reported no pain, 84.8% were satisfied with their condition, and 60.9% had excellent outcomes. Additionally, 54.3% of the patients were very happy/asymptomatic, 41.3% had normal function, and 56.5% achieved complete union. Acute fracture surgeries resulted in better extension angles, incision direction showed similar outcomes, and more complicated fractures according to Slade-Geissler and Herbert-Filan classifications were associated with worse outcomes. There were no significant differences in functional and radiological outcomes among the surgical techniques applied to nonunion cases. Conclusion: There was no clear superiority among the surgical techniques used for scaphoid fractures. More complicated fractures were associated with poorer radiological and functional outcomes.