Kaynaştırma eğitiminde sosyal bilgiler öğretmenlerinin ölçme değerlendirme yeterlikleri, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Measurement and evaluation competencies of social studies teachers in inclusive education, problems they face and solution suggestions
- Tez No: 898728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN MENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma eğitimi, sosyal bilgiler eğitimi, ölçme ve değerlendirme, Inclusive education, social studies, quantification and consideration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Lisans eğitimlerinde kaynaştırma öğrencilerinin ölçme ve değerlendirilmesine yönelik herhangi bir ders almayan sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerinin ölçme ve değerlendirilmesi konusunda güçlük yaşamaları kuvvetle muhtemeldir. Literatüre bakıldığında Türkiye'de bu soruna ilişkin herhangi bir bilimsel çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan sosyal bilgiler öğretmenlerinin ölçme değerlendirme konusundaki yeterliliği ve ölçme değerlendirme sürecinde karşılaştığı güçlükler bu araştırmada merak konusu olmuştur. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı kaynaştırma eğitiminde sosyal bilgiler öğretmenlerinin ölçme değerlendirme yeterliklerine, karşılaştıkları sorunlara ve çözüm önerilerine yönelik bir durum tespiti yapmaktır. Araştırmada nitel araştırma yönteminden hareketle durum çalışması deseni tercih edilmiştir. Araştırma Van ili merkez ilçelerinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu kaynaştırma öğrencisi bulunan 30 sosyal bilgiler öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma verileri betimsel analiz tekniğinden hareketle analiz edilmiş ve sunulmuştur. Araştırmada kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmenlerin girdiği sınıfların kalabalık olması, sosyal bilgiler ders içeriklerinin özel gereksinimli öğrencilerin seviyesine uygun olmaması, öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme sürecinde öğrencilerle iletişim güçlüğü yaşaması, kaynaştırma öğrencilerinin öğrenmede ve okuduklarını anlamada güçlük yaşaması bulgularına ulaşılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerine yönelik ölçme-değerlendirme uygulamaları konusunda ise kendilerini yetersiz buldukları, kaynaştırma öğrencilerinin okuma ve yazma yetersizliğinin olması sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada kaynaştırma öğrencilerine yönelik yapılan ölçme ve değerlendirmelerin daha sağlıklı yapılması için sosyal bilgiler öğretmenlerine hizmet içi eğitimlerle mesleki gelişimlerinin sağlanmasına, illerde araştırma yapacaklara ve eğitimcilere yönelik birkaç öneride bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Social studies teachers who have not got any lesson for quantification and consideration of inclusive students are strongly possible to have difficulties about quantification and consideration of inclusive students. When the literature is examined, it is not encountered any scientific work for that problem in Türkiye. For that reason. Social studies teachers' who have inclusive students in their classes quantification and consideration sufficiency and the difficulties that they encounter during quantification and consideration has become object of curiosity in that research. Hence, the aim of this research is to make a determination of the situation for Social studies teachers' quantification and consideration sufficiency, the difficulties they encounter and solution proposals. With reference to qualitative research method, case study pattern has been preferred in the research. The research was conducted in the central counties in Van. Working group of the research consists of 30 social studies teachers who have inclusive students. Research data have been picked up with semi-structured interview technique. Research data have been analyzed and presented to descriptive analysis technique. It has been reached to the results such as the crowded classes that the teachers who have inclusive students, impropriety of social studies course content for special needs students, teachers' having communication difficulties to students during the period of quantification and consideration, low level of inclusive students and their having difficulty understanding in the research. In the research, it has been reached also the results that teachers have significant difficulties about evaluation inclusive students with the respect of quantification and consideration and their deficiency. Some proposals have been suggested to social studies teachers to make better quantification and consideration of students by providing with in-service training, the people who will research and educators.