Kaynaştırma uygulamalarının başarısını etkileyen etmenlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors influencing success of inclusive education practices
- Tez No: 461204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE AHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, Kaynaştırma Uygulamaları, Sivil Toplum Örgütleri, Fiziki Koşullar, Öğretmenler, Inclusion, Inclusion practices, Non-governmental Organization, Physical Conditions, Teachers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada kaynaştırma uygulamalarının başarısını etkileyen etmenlerin ilkokul sınıf öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeli niteliğinde olan araştırmanın örneklemini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı farklı sosyo-ekonomik düzeyi temsil eden 19 resmi ilkokulda görev yapan toplam 121 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğretmenlere ilişkin bazı genel bilgileri elde etmek amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan“Genel Bilgi Formu”ve kaynaştırma uygulamalarının başarısını etkileyen etmenlerin değerlendirilmesi amacıyla Ahmetoğlu, Ünal & Ergin (2016) tarafından geliştirilerek, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan“Kaynaştırma Uygulamalarının Başarısını Etkileyen Etmenler Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verilerine ilişkin frekans, yüzdelik, ortalama, standart sapma, çarpıklık ve basıklık puanları bulunmuş, veri analizinde; Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bağımsız Grup t-Testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kaynaştırma uygulamalarının başarısını etkileyen etmenleri değerlendirmeleri sınıf öğretmenlerinin; yaşlarına, cinsiyetlerine, mesleki hizmet sürelerine, öğrenim durumlarına, mezun oldukları fakülteye, özel eğitimi ile ilgili eğitim almalarına, özel eğitimi ile ilgili almış oldukları eğitimin türüne, kaynaştırma eğitimi ile ilgili eğitim almalarına, kaynaştırma eğitimi ile ilgili almış oldukları eğitimin türüne, daha önce kaynaştırma uygulamalarında çalışma durumlarına, çalışmış oldukları süreye, çalışmış oldukları engel gruplarına, sınıflarında kaynaştırma öğrencisine sahip olup olmamalarına, kaynaştırma eğitimine dahil edilmesini düşündükleri yetersizlik türlerine, kaynaştırma eğitimi konusunda bilgi almak isteyip istememelerine, kaynaştırma uygulamaları konusunda kendilerini yeterli görüp görmemelerine göre değişmediği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, sınıf öğretmenleri kaynaştırma uygulamalarının başarısını etkileyen etmenleri sırasıyla: Sivil Toplum Örgütleri, Fiziki Koşullar, Normal Gelişim Gösteren Öğrenciler, Uygulama, Aileler, Mevzuat, Rehberlik Araştırma Merkezi, Okul İdarecileri, Rehber Öğretmenleri ve Sınıf Öğretmenleri olarak değerlendirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to have primary school teachers evaluate the factors that influence the success of inclusive education practices. Relational scanning model was used for the study and its sample involved 121 primary school teachers from 19 state primary schools of various socio-economic levels associated to Edirne Province National Education Directorate in 2014-2015 academic years. For data collection, authors used“General Information Form”designed by researchers to gather general information about the teachers and“Scale of Factors Influencing Inclusive Education Success”designed and tested for validity and reliability by Ahmetoğlu, Ünal & Ergin (2016) in order to evaluate the factors that influence the success of inclusive education practices. After data collection, frequency, percentile, mean, standard deviation, skew and kurtosis scores of the data were found and One-Way Variance Analysis (ANOVA) and Independent Group t-Test techniques were used for data analysis. According to study results, there is no relationship between teachers' evaluation of success factors and a series of variables including teachers' age, gender, number of professional service years, educational status, graduated faculty, inclusive education training, type of inclusive education training, past working experiences in inclusive education, disabled groups they have worked with, inclusive education students in their classes, deficiencies they think must be covered by inclusive education, whether they are willing to get information about inclusive education and to what extent they see themselves capable of inclusive education practices. According to study results, primary school teachers listed the inclusive education story factors as Non-governmental Organization, Physical Conditions, Typically Developing Children, Practice, Families, Legislation, Guidance Research Center, School Administrators, Counseling Teachers and Classroom Teachers.