Sızma (Selçuklu, Konya) bölgesi polimetal cevherleşmesinin jeokimyasal incelenmesi
Geochemical investigation of polymetallic mineralization in the Sizma region (Selçuklu, Konya)
- Tez No: 898815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeokimya, Konya, Polimetal, Sondaj, Sızma, Geochemistry, Konya, Polymetallic, Drilling, Sızma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Çalışma alanı Konya ilinin 35 km kadar kuzeybatısında, Ladik kasabası, Sızma Köyü ve Kurşunlu köyü arasında yer almaktadır. Bölgede zinober, antimonit ve yersel olarak Cu ve Pb-Zn zenginleşmeleri de bulunmaktadır. Cevherleşmenin yan kayaçları başlıca şist ve karbonatlı kayaçlardır. Çalışma sahasından 612 adet toprak ve 980 adet kayaç örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerde yapılan jeokimyasal analizler sonucunda kayaçtan en yüksek 2500 ppb ve toprak örneklerinden en yüksek 1185 ppb altın değerleri gelmiştir. Ayrıca bu değerlere As ve yer yer Sb-Ni değerleri de eşlik etmektedir. Analiz sonuçları ARCGIS programı kullanarak Ters Mesafe Ağırlıklı Enterpolasyon Yöntemi (Inverse Distance Weighting-IDW) ile Au, As, Sb ve Ni anomali ve semboloji haritaları hazırlanmıştır. Mineral parajeneji olarak zinober, rutil, pirit, kalkopirit mineralleri saptanmıştır. Altın değerlerinin büyük çoğunluğunun şistler, şist-mermer kontağı (dokanak faylı) ayrıca KB-GD, KD-GB yönlü ve kırık hatlarının kesiştiği yerlerde değerlerin yükseldiği görülmektedir. Yapılan çalışmalar bir bütün olarak değerlendirildiğinde Sızma altın mineralizasyonunun kısmen karlin tipi ve orojenik altın yataklarıyla benzerlik sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study area is located about 35 km northwest of Konya, between Ladik town, Sızma Village, and Kurşunlu Village. The region contains deposits of cinnabar, antimony, and locally enriched Cu and Pb-Zn. The main host rocks for the mineralization are schists and carbonate rocks. A total of 612 soil samples and 980 rock samples were collected from the study area. Geochemical analyses conducted on these samples yielded the highest gold values of 2500 ppb from rock samples and 1185 ppb from soil samples. Additionally, these values are accompanied by As and locally by Sb-Ni values. The analysis results were used to prepare anomaly and symbol maps for Au, As, Sb, and Ni using the Inverse Distance Weighting (IDW) method in ARCGIS software. The mineral paragenesis identified includes cinnabar, rutile, pyrite, and chalcopyrite minerals. It is observed that the majority of the gold values are found in schists and at the schist-marble contact (along the fault), particularly where NE-SW and NW-SE trending fractures intersect. When evaluated as a whole, the studies suggest that the Sızma gold mineralization bears similarities to both carlin-type and orogenic gold deposits.