Nemçe Ahkâm defteri (1740-1755) (İnceleme-metin)
Nemçe Verdicts register (1740-1755) (review-text)
- Tez No: 898821
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ULUSKAN, DOÇ. DR. HÜSEYİN ONUR ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Avusturya, Nemçe, Ahkâm Defteri, Ottoman State, Austria, Nemçe, Verdicts Register
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 523
Özet
Kutsal Roma-Alman İmparatorluğu, Osmanlı kaynaklarında Nemçe olarak adlandırılan merkezi Viyana olan Habsburg idaresindeki çok prenslikli siyasi organizasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. İmparatorluk, Mohaç Savaşı'nın (1526) ardından Osmanlı Devleti'nin Macar topraklarında ve Orta Avrupa'da hâkimiyet mücadelesine giriştiği komşu ülke olmuş ve iniş çıkışlı ilişkiler rekabetin süreklilik seyri içerisinde devam etmiştir. İncelediğimiz Nemçe Ahkâm Defteri (No. 58/2) 18.yy'da üç yıllık savaştan sonra imzalanan Belgrad Antlaşması (1739) sonrası iki ülkenin 15 yıllık dönemine dair (1740-55) sosyal, siyasi, diplomatik ve hukuki içerikli ahkâm kayıtlarını içermektedir. Yapılan değerlendirme de kayıtlar doğultusunda ilgili sene aralıklarını kapsamaktadır. Ağırlıklı olarak ticari meselelerle alakalı hükümlerde; tüccarların faaliyette bulunduğu yerler, ticari malzemenin türü, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar ve vergilendirmelere dair bilgiler yer almaktadır. Ayrıca elçilerin maiyetleri, konaklama ve ihtiyaçlarının sağlanması, tüccarlarına yardımcı olmak için Avusturya tarafından görevlendirilen elçilerle bunlara ait diplomatik kayıtlar bulunmaktadır. Barışın tesis edilmesiyle Müslüman ahali elinde bulunan Alman esirlerin uygun bedel karşılığında serbest bırakılması için ülkelerinden gelen defterde geçtiği şekilde Padr Trinetari, gerçek adıyla Santa Trinitá (Kutsal Teslis) rahiplerine gösterilecek kolaylıklar ile esir değişimleri bir başka temel konu başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tamiri talep edilen dinî binalar, ibadet serbestliği ve hacıların kutsal şehir Kudüs'ü ziyaretlerinde gösterilecek kolaylıklara dair hükümler ise dinî içerikteki diğer konular arasındadır.
Özet (Çeviri)
The Holy Roman-German Empire, called Nemçe in Ottoman sources, was a multi-principality political organisation under Habsburg rule with its seat in Vienna. After the Battle of Mohaç (1526), the Empire became the neighbouring country with which the Ottoman Empire struggled for dominance in the Hungarian lands and Central Europe, and the fluctuating relations continued in the continuous course of the rivalry. The Nemçe Verdict Registry (No. 58/2) we analysed contains social, political, diplomatic and legal records of the 15-year period (1740-55) of the two countries after the Treaty of Belgrade (1739), which was signed after three years of war in the 18th century. The evaluation also covers the relevant year intervals in line with the records. The provisions (hüküm), which are mainly related to commercial matters, include information on the places where merchants operated, the type of commercial goods, the problems encountered at customs and taxation. In addition, there are diplomatic records regarding the entourage of the ambassadors, their accommodation and needs, and the ambassadors assigned by Austria to assist their merchants. With the establishment of peace, another main topic is the facilities to be shown to the Padr Trinetari, real name Santa Trinitá (Holy Trinity) priests, as mentioned in the book, who came from their countries for the release of German prisoners held by the Muslim population for a favourable price, and prisoner exchanges. The religious buildings to be repaired, freedom of worship and the provisions regarding the facilities to be provided for pilgrims to visit the holy city of Jerusalem are among the other issues of a religious nature.