Non-academic counseling skills: Counseling – self efficacy, professional disposition and counselor qualifications
Akademik olmayan psikolojik danışmanlık becerileri: Psikolojik danışmanlık – öz yeterliliği, meslekı eğılım ve psikolojik danışman nitelikleri
- Tez No: 899011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psychological counseling self-efficacy, professional disposition, effective counseling qualifications, Psikolojik danışmanlık öz - yetkinliği, yetkinlik, mesleğe ilişkin eğilim, etkili psikolojik danışmanlık nitelikleri
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
The notions of competency and self-efficacy in psychological counseling are the subject of this study. Apart from academic achievement, the research investigates how self-efficacy is affected by additional variables like professional disposition and effective counseling qualities. A research group of 346 students majoring in psychological counseling and guidance from numerous universities conducted the study. The Effective Counseling Qualifications Scale, the Professional Disposition Scale, and the Psychological Counseling Self-Efficacy Scale were used in the data gathering process. Correlational research methodology was applied in the study, while SPSS 22 was used for analysis. The results of the investigation showed a strong correlation among self-efficacy in psychological counseling, professional disposition, effective counseling qualities. According to regression analysis, the independent factors both significantly predicted and explained 40% of the variance in psychological counseling self-efficacy. These results highlight the multifaceted character of psychological counseling self-efficacy and the significance of taking non- academic elements into account.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, psikolojik danışmanlık alanında yetkinlik ve öz-yetkinlik kavramlarını ele almaktadır. Akademik başarıya ek olarak, bu çalışma, mesleğe ilişkin kişisel eğilim ve etkili psikolojik danışmanlık nitelikleri gibi diğer faktörlerin öz-yetkinlik üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışma, 346 Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programı öğrencisini içeren bir araştırma grubuyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde Psikolojik Danışmanlık Öz - Yetkinliği Ölçeği, Mesleğe İlişkin Kişisel Eğilimi Değerlendirme Ölçeği ve Etkili Psikolojik Danışmanlık Nitelikleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, ilişkisel araştırma yöntemiyle yürütülmüş ve SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, akademik ortalamanın, mesleğe ilişkin kişisel eğilim ve etkili psikolojik danışmanlık niteliklerinin psikolojik danışmanlık öz-yetkinliği ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur. Regresyon analizi sonucunda, bağımsız değişkenlerin (%40 oranında) psikolojik danışmanlık öz- yetkinliğini açıkladığı ve bu değişkenlerin önemli ölçüde öngörücü olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, psikolojik danışmanlık öz-yetkinliğinin çok boyutlu yapısı ve akademik olmayan etkenlerin değerlendirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.