Biyolojik materyallere sarılmış kıkırdak greftlerinin viyabilite araştırması
Viability study of cartilage grafts wrapped in biological materials
- Tez No: 899042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT ERSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Asellüler Dermal Matriks, Dorsal Augmentasyon, Fasyaya Sarılı Kıyılmış Kıkırdak, Kompozit Kıkırdak Grefti, Sığır Perikardı, Acellular Dermal Matrix, Bovine Pericardium, Composite Cartilage Graft, Diced Cartilage Fascia (DC-F), Dorsal Augmentation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, insan kadaverik dermisi (FlexHD®), sığır perikardiyumu (Tutopatch®) ve allojenik insan fasyasına sarılan kıyılmış kıkırdak kompozit greftlerinin kıkırdak canlılığını karşılaştırmak ve klinik kullanımını kolaylaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için 5 adet SCID (Şiddetli Kombine İmmün Yetmezlik)/Gama fare kullanıldı. Kıkırdak greftleri, 35 yaşındaki bir erkek hastaya yapılan sekonder rinoplasti sonrasında arta kalan kaburga kıkırdaklarından elde edilmiştir. Kıyılmış kıkırdak greftleri, Asellüler Dermal Matriks (ADM), Tutopatch ve fasyaya ayrı ayrı sarılarak üç grup haline getirildi. 5 fare üç grupta da kullanılarak 15 deney materyali üzerinde çalışıldı. Her gruptan bir adet kompozit greft farelerin sırtına implante edildi. Kompozit greftlerin pre- ve post-implantasyon ağırlıkları hassas terazi kullanılarak, hacimleri ise bilgisayarlı tomografi aracılığı ile ölçüldü. Hematoksilen eozin, Masson trikrom ve toluidin mavisi kullanılarak histopatolojik canlılık değerlendirilmesi yapıldı. Akım sitometrisi yöntemiyle kıkırdak canlılıkları ölçüldü. Bulgular: Fasya grubunda implantasyon sonrası anlamlı düzeyde ağırlık artışı olduğu bulundu (p0.05). Fasya grubundaki ağırlık artışı ADM ve Tutopatch ile ayrı ayrı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi. ADM grubunda implantasyon sonrası anlamlı düzeyde hacim artışı bulundu. Akım sitometrisi ile kıkırdak canlılık yüzdeleri ölçüldüğünde en fazla fasya grubunda, en az ADM grubunda bulundu. Canlılık yüzdeleri arasında anlamlı fark bulunamadı. Histopatolojik incelemeler de akım sitometrisini destekler nitelikteydi. Sonuç: Çalışmamız, fasyaya sarılı kıkırdak greftlerinin viyabilite ve stabilite açısından diğer materyallere göre daha iyi sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. Ancak, elde edilen bu sonuçlar ADM ve Tutopatch ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak belirgin bir üstünlük göstermemiştir. Bu durum, fasyanın hala altın standart olarak kalabileceğini, ancak alternatif biyomateryallerin de potansiyel taşıdığını göstermektedir. Daha fazla denekle yapılan deneysel ve klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare cartilage viability in diced cartilage grafts wrapped with human cadaveric dermis (FlexHD®), bovine pericardium (Tutopatch®), and allogeneic human fascia and facilitate their clinical use. Materials and Methods: For this study, 5 SCID (Severe Combined Immunodeficiency)/Gamma Mice were used. The cartilage grafts were obtained from the remaining cartilage following secondary rhinoplasty performed on a 35-year-old male patient. Diced cartilage grafts were wrapped separately with Acellular Dermal Matrix (ADM), Tutopatch, and fascia to form three groups. A total of five mice were utilized in all three experimental groups, with a total of 15 experimental materials being examined. One composite graft from each group was implanted into the backs of the mice. The preand post-implantation weights of the composite grafts were measured using a precision balance, and their volumes were measured using computed tomography. Histopathological viability evaluation was performed using hematoxylin-eosin, Masson's trichrome, and Toluidine blue. The cartilage viability was measured using flow cytometry. Results: A significant increase in weight was found in the fascia group after implantation (p0.05). A significant increase in volume was found in the ADM group after implantation. Flow cytometry showed the highest cartilage viability percentage in the fascia group and the lowest in the ADM group. No significant difference was found in viability percentages between the groups. Histopathological examinations supported the flow cytometry findings. Conclusion: Our study revealed that cartilage grafts wrapped in fascia demonstrated better viability and stability compared to other materials. However, these results did not show statistically significant superiority when compared to ADM and Tutopatch. This suggests that while fascia may remain the gold standard, alternative biomaterials also hold potential. Further experimental and clinical studies with larger sample sizes are needed to support these findings.