Yalın üretim sisteminde 5S uygulamaları: Bir imalat işletmesinde uygulama
5S applications in lean manufacturing system: Application in a manufacturing business
  1. Tez No: 899103
  2. Yazar: ŞULE OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın üretim, Yalın üretim teknikleri, İmalat işletmesinde yalın üretim
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yalın üretim, bir işletmenin organizasyon yapısının sadeleştirilmesini, gereksiz ve verim sağlamayan proseslerin ortadan kaldırılmasını ve müşteri beklentilerine daha iyi cevap verebilmeyi ifade etmektedir. Yalın üretimin diğer amacı var olan organizasyonu daha verimli bir hale dönüştürülmesini sağlamak, organizasyona yalın yönetim faaliyetlerini uygulayıp iyileştirmeler yaparak ve en önemlisi israfları ortadan kaldırarak işletmeyi daha üretken ve verimli hale getirmeyi amaçlamaktadır. Yalın yönetim İsrafı değere dönüştürmeyi amaçlayan ve verimliliği, kaliteyi geliştiren bir yöntemdir. Çalışmanın ilk dört bölümünde yalın üretim kavramları ve tanımları, yalın üretim tarihi, yalın üretim teknikleri ve yalın düşünce tanımlanmış ve açıklanmıştır. Beşinci bölüm olan Bir İmalat İşletmesinde Yalın Üretim 5S Uygulaması bölümünde önce uygulamanın yapıldığı imalat işletmesi ve buradaki mevcut işleyişten bahsedilmiş, sonra daha önceki bölümlerde açıklanmış olan teorik bilgilerin uygulaması anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lean production refers to the simplification of the organizational structure of an enterprise, the elimination of unnecessary and inefficient processes and the ability to better respond to customer expectations. The other goal of lean production is to make the existing organization more efficient, to make the organization more efficient, to implement lean management activities to the organization by making improvements and, most importantly, to make the enterprise more productive and efficient by eliminating waste. Lean management is a method that aims to convert waste into value and improves efficiency and quality. In the first three sections of the study, the concepts and definitions of lean production, the history of lean production, lean production techniques and lean thinking are defined and explained. Although it is not a Manufacturing Enterprise, which is the fourth part, in the Lean Manufacturing 5S Application section, first the Manufacturing enterprise where the application was made and the current functioning here were mentioned, then the previous. Key Words : Lean manufacturing, Lean manufacturing techniques, 5S, Lean manufacturing a manufacturing enterprise