Kapadokya bölgesi otellerinin sürdürülebilirlik performanslarının çok kriterli karar verme yöntemleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of sustainability performance of hotels in Cappadocia region using multi-criteria decision making methods
- Tez No: 899165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok kriterli karar verme, Kapadokya, MACONT, MEREC, Sürdürülebilirlik, Turizm, Multi-criteria decision making, Cappadocia, MACONT, MEREC, Sustainability, Tourism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
6ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAPADOKYA BÖLGESİ OTELLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSLARININ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ ERGİN, Erhan İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ayşe TOPAL Eylül 2024, 75 sayfa Turizm endüstrisi gerek ülkemiz ekonomisinde gerekse dünya ekonomisinde hızla yükselişe geçen bir endüstri kolu olarak değerlendirilmektedir. Ülkemiz, gelen turist sayısını arttırarak turizm gelirlerinden aldığı payı arttırmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda turizm gelirlerinden hak ettiği payı alabilmesi ve bu başarısını devam ettirebilmesi için turizmde öne çıkan bölgelerde sürdürülebilir turizm açısından temel teşkil eden kriterler üzerinde daha fazla durulması önem arz etmektedir. Turizm endüstrisinin kültürel, doğal ve fiziki çevre ile olan ilişkisi dikkate alındığında sürdürülebilirlik yaklaşımının vazgeçilmez bir unsur olduğunu görülmektedir. Bu tez çalışmasında hem ülke turizminde hem de Dünya turizminde önemli bir konumda yer alan, önemli medeniyetlerin izlerini taşıyan, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve inanç turizmi açısından önemli bir nokta olan Kapadokya bölgesi ele alınmıştır. Kapadokya bölgesinde hızla artan turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en alt düzeye indirerek, çevresel tahribatın önlenmesine, turizm endüstrisinden kaynaklı sorunları gidermeye ve yerel halkı koruyarak bölgesel ticaretin gelişmesine yönelik çalışmaların yapılması, üzerinde önemle durulması gereken hususlardandır. Bu çalışma ile Kapadokya bölgesinde yer alan bazı konaklama işletmelerinin, çok kriterli karar verme yöntemlerinden MEREC, MACONT, COPRAS, MULTIMOORA ve ARAS yöntemleri kullanılarak sürdürülebilirliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kriterlerin ağırlıklandırılmasında kullanılan MEREC yönteminin sonuçlarına göre en önemli kriterin personele verilen eğitim sayısı olduğu, en az öneme sahip kriterin ise ulaşılabilirlik olduğu belirlenmiştir. MACONT, COPRAS, MULTIMOORA ve ARAS yöntemlerinin sonucunda Borda Sayım tekniğine göre elde edilen sonuçlara bakıldığında en iyi performans gösteren alternatif EE8, en az performans gösteren alternatif EE4 kodlu alternatif olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
7ABSTRACT MASTER'S THESIS EVALUATION OF SUSTAINABILITY PERFORMANCE OF HOTELS IN CAPPADOCIA REGION USING MULTI-CRITERIA DECISION MAKING METHODS Ergin, ERHAN Department of Business Administration Supervisor: Assoc. Prof. Ayşe TOPAL September 2024, 75 pages Tourism industry is considered as a rapidly rising industry both in our country's economy and in the world economy. Our country aims to increase its share of tourism revenues by increasing the number of tourists. In order to receive its rightful share of tourism revenues and to continue this success in line with this goal, it is important to focus more on the criteria that constitute the basis for sustainable tourism in regions that stand out in tourism. Considering the relationship between the tourism industry and the cultural, natural and physical environment, it is seen that the sustainability approach is an indispensable element. In this thesis, the Cappadocia region, which has an important position in both national tourism and world tourism, bearing the traces of important civilizations, historical texture, natural beauties and faith tourism, is discussed. It is important to minimize the negative effects of the rapidly increasing tourism activities in the Cappadocia region, to prevent environmental damage, to eliminate the problems arising from the tourism industry and to protect the local people and to develop regional trade. This study aims to evaluate the sustainability of hotels in the Cappadocia region by using MEREC, MACONT, COPRAS, MULTIMOORA and ARAS methods from multi-criteria decision-making methods. According to the results of the MEREC method used in weighting the criteria, the most important criterion was determined to be the number of trainings given to the personnel, while the least important criterion was determined to be accessibility. When the results obtained according to the Borda Counting technique as a result of the MACONT, COPRAS, MULTIMOORA and ARAS methods were examined, the best performing alternative was determined to be the EE8 coded alternative, while the least performing alternative was determined to be the EE4 coded alternative.