Ortaokul öğrencilerinin inovasyon becerileri ve inovasyon becerilerini destekleyici öğrenme iklimine ilişkin algıları arasındaki ilişki
The relationship between secondary school students' innovation skills and their perceptions of the learning climate supporting innovation skills
- Tez No: 899195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK KOZİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnovasyon Becerileri, İnovasyon Becerilerini Destekleyici Öğrenme İklimi, 21. Yüzyıl Becerileri, Innovation, Innovation Skills, Learning Climate Supporting Innovation Skills, 21st Century Skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin inovasyon becerileri ve inovasyon becerilerini destekleyici öğrenme iklimine yönelik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ve Van ilinin Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerindeki ortaokullarda öğrenim gören 394 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“İnovasyon Becerileri Eğilimi Ölçeği”ve“İnovasyon Becerilerini Destekleyici Öğrenme İklimi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Katsayısı ve basamaklı regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre ortaokul öğrencilerinin hem inovasyon becerilerinin hem de inovasyon becerilerini destekleyici öğrenme iklimine yönelik algılarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Ortaokul öğrencilerinin inovasyon becerilerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Ortaokul öğrencilerinin inovasyon becerilerini destekleyici öğrenme iklimine yönelik algıları ile inovasyon becerileri arasında pozitif yönde ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca, ortaokul öğrencilerinin inovasyon becerilerini destekleyici öğrenme iklimine yönelik algılarının inovasyon becerilerini anlamlı bir şekilde yordadığı (%25.7) görülmüştür. Sonuç olarak inovasyon becerilerini destekleyici öğrenme ortamlarının oluşturulması ve öğretmenlerin bu konuda rol model olması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between secondary school students' innovation skills and their perceptions concerning learning climate that supports innovation skills. The sample of the study was determined by the convenient sampling method and consists of 394 students studying in secondary schools in Tuşba, İpekyolu and Edremit districts of Van province.“Innovation Skills Tendency Scale”and“Innovation Skills Supporting Learning Climate Scale”were used as data collection tools in the study. Arithmetic mean, standard deviation, independent groups t test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation Coefficient and stepwise regression analysis were used for data analysis. According to the results of the study, it was seen that secondary school students' innovation skills and their perceptions of the learning climate that supports innovation skills were at a high level. It concluded that secondary school students' innovation skills did not show a statistically significant difference according to the variables of gender, grade level, and mother and father's education level. It was determined that there was a positive and moderately statistically significant relationship between secondary school students' perceptions concerning learning climate supporting innovation skills and their innovation skills. Additionally, it was observed that secondary school students' perceptions concerning learning climate supporting innovation skills significantly predicted their innovation skills (25.7%). As a result, it can be recommended to create learning environments that support innovation skills and for teachers to be role models in this regard.