Meme kanserinde neoadjuvan kemoterapi olarak siklofosfamid+dosetaksel alan hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with breast cancer treated with neoadjuvant chemotherapy using cyclophosphamide and docetaxel
  1. Tez No: 899239
  2. Yazar: MERTCAN BAĞRIYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKKAN EVRENSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: her2 negatif, luminal, neoadjuvan, siklofosfamid-dosetaksel, ki-67, HER2-negative, luminal, neoadjuvant, cyclophosphamide-docetaxel, Ki-67
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
NAKT olarak antrasiklin ve taksan bazlı rejimlerler (örn. AC-T) önerilmektedir. Antrasiklinler ve ilgili bileşikler kardiyotoksisitede rol oynayan kemoterapötik ajanlar arasındadır Birçok orta riskli HER2 negatif hasta için, özellikle de hormon reseptörü pozitif kanserli hastalar için ve antrasiklinlerin potansiyel kardiyotoksik etkilerinin büyük bir endişe kaynağı olduğu hastalarda, TC gibi antrasiklin içermeyen bir rejim makul bir seçenektir. Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi'ne 2010 Ocak ile 2023 Aralık tarihleri arasında başvurmuş patolojik olarak meme kanseri tanısı alan, Her2(IHC) skoru 2'nin altında olan, neoadjuvan kemoterapi olarak siklofosfamid+dosetaksel verilen ve sonrasında operasyon planlanan 22 hastanın klinik, histopatolojik, demografik verilerinin incelenmesi ve sağ kalımlarını etkileyen faktörlerin retrospektif olarak araştırıldı. Kaplan - Meier analizi ile bakılan hastalıksız sağ kalımda medyan değer 101 ay olarak sonuçlandı. 4 hastada nüks gelişti. Kaplan - Meier analizi ile bakılan toplam sağ kalımda medyan değer medyan değer 109.90 ay olarak sonuçlandı 4 hastada exitus tespit edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların preoperatif dönemdeki özelliklerin Miler-Payne sistemine göre KT yanıt derecesine etkisi incelendiğinde hastaların KT yanıt skoru ile operasyon öncesi klinik T evresi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi (p=0,046). Çalışmamızda NAKT sonrası 2 hastada(%9,1) pCR elde edildi. pCR yanıtın DFS ve OS üzerine etkisi gösterilemedi. Çalışmamızda Ki-67 yüzdesine ait kesim noktasını belirleyebilmek için ROC) analizi gerçekleştirilmiştir. Ki-67 yüzdesinin >12 olması durumunda ROC eğrisi altında kalan alan 0,945 (p12 olmasının hastalıksız sağkalımı istatiksel olarak anlamlı şekilde etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Anthracycline- and taxane-based regimens (e.g., AC-T) are recommended for neoadjuvant chemotherapy (NAC). Anthracyclines and related compounds are among the chemotherapeutic agents involved in cardiotoxicity. For many medium-risk HER2-negative patients, especially those with hormone receptor-positive cancer and where the potential cardiotoxic effects of anthracyclines are a major concern, a regimen without anthracyclines, such as TC, may be a reasonable alternative. This study retrospectively investigated the clinical, histopathological, and demographic data of 22 patients diagnosed with breast cancer, whose HER2 (IHC) score was below 2, who received cyclophosphamide + docetaxel as neoadjuvant chemotherapy, and who subsequently planned to undergo surgery at Uludağ University Hospital between January 2010 and December 2023. The median disease-free survival, as assessed by the Kaplan-Meier analysis, was found to be 101 months. Recurrence occurred in 4 patients. The median overall survival, as assessed by the Kaplan-Meier analysis, was found to be 109,90 months, with 4 patients experiencing death. The impact of preoperative characteristics on the Miller-Payne chemotherapy response score was investigated, revealing a statistically significant relationship between the chemotherapy response score and the clinical T stage before surgery (p=0,046). In our study, 2 patients (9,1%) achieved a pathologic complete response (pCR) after NAC. The effect of pCR response on disease-free survival (DFS) and overall survival (OS) could not be demonstrated. ROC analysis was performed to determine the cutoff point for the Ki-67 percentage. When the Ki-67 percentage was >12, the area under the ROC curve was calculated as 0,945 (p12 significantly affects disease-free survival.