Lokal ileri meme kanserinde neoadjuvan siklofosfamid-mitoksantron-5-florourasil (CNF) kemoterapisi sonuçları ve prognozu etkileyen faktörler
The results of neoadjuvant cyclophosphamide-mitoxantrone-5-fluorouracil (CNF) chemotherapy in locally advanced breast carcinoma and the prognostic factors
  1. Tez No: 129971
  2. Yazar: H. KUTLU EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EŞMEN BALTACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, lokal ileri, CNF, prognoz, neoadjuvan kemoterapi, Breast cancer, locally advanced, CNF, prognosis, neoadjuvant chemotherapy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ill ÖZET Erol, H.K., Lokal ileri meme kanserinde, neoadjuvan siklofosfamid- mitoksantron-5-florourasil (CNF) kemoterapisi sonuçları ve prognozu etkileyen faktörler, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışmada, 1990-2002 yıllan arasında, HÜTF Onkoloji Enstitüsünde, neoadjuvan siklofosfamid-mitoksantron-5-florourasil (CNF) kemoterapisi verilen 74 meme kanserli hasta, prognostik faktörler ve kemoterapi yan etkileri açısından incelenmiştir. Yaşlan 17 ile 74 arasında değişen ve yaş ortalaması 47 olan hastaların %56.8'i premenapozaldi. En sık görülen histolojik tip, infiltratif duktal karsinomdu (%93.2). Hastalan %73'ünde evre IHA, %27'sinde, evre IIIB hastalık vardı. Lenf nodu negatif olan 20 (%27), 1-3 lenf nodu pozitif olan 9 (%12.2), 4-9 lenf nodu pozitif olan 15 (%20.3) ve 10 veya daha fazla lenf nodu pozitif olan 20 (%31.5) vaka mevcuttu. Ortalama 56 aylık (2-134) takip sonrası, genel sağkalım açısından, ortanca değere ulaşılamadı. Ortanca hastalıksız sağkalım ise, 64.97 ay olarak hesaplandı. Pozitif lenf nodu sayısına göre, genel sağkalımın, istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlendi. Yaş gruplan, tümör çapı ve radyoterapi alımına göre, sağkalım farklı bulunmadı. CNF kemoterapisine verilen klinik tam cevap (cCR) ve klinik parsiyel cevap (cPR) oranlan, sırasıyla, %14.9 ve %62.2 idi. Genel cevap oram ise, %77.1 düzeyindeydi. En sık görülen yan etkiler, grade 1-2 bulantı-kusma (%67.5), grade 1 mukozit (%66.2) ve grade 1-2 alopesi (%81) idi. CNF kemoterapisi, genellikle iyi tolere edildi ve tedavinin kesilmesine ihtiyaç duyulmadı. Çalışmamızın sonucunda, metastatik lenf nodu sayısının, prognozu etkileyen en önemli faktör olduğu ve CNF kemoterapisinin, lokal ileri meme kanseri tedavisinde, etkin ve güvenilir bir tedavi rejimi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Erol, H.K., The results of neoadjuvant cyclophosphamide-mitoxantrone-5- fluorouracil (CNF) chemotherapy in locally advanced breast carcinoma and the prognostic factors, Hacettepe University School of Medicine, Thesis in Internal Medicine, Ankara, 2002. In this study, 74 breast cancer patients who were followed in Hacettepe University School of Medicine, Institute of Oncology between 1990- 2002, treated with neoadjuvant cyclophosphamide-mitoxantrone-5-fluorouracil chemotherapy, were evaluated for the prognostic factors and the side effects of CNF regimen. The mean age of the patients were 47 years (range: 17-74) and 56.8% of the patients were premenopausal. The most common histological type was infiltrative ductal carcinoma (93.2%). Stage IHA and IIIB were encountered at ratios of 73% and 27%, respectively. Of all patients, 20 (27%) had negative lymph node, 9 (12.2%) had 1-3 positive nodes, 15 (20.3%) had 4-9 positive nodes and 20 (31.5%) had 10 or more positive lymph nodes. During the mean follow-up time of 56 months (range: 2- 134), overall survival did not reach to its median value. The median disease-free survival was 64.97 months. There was a statistically significant association between overall survival and the number of positive lymph nodes. Age groups, size of the tumor and radiation therapy were independent factors for survival. The clinical complete response (cCR) and clinical partial response (cPR) rates were 14.9% and 62.2%, respectively. Overall response rate was 77.1%. The most frequent side effects were grade 1-2 nausea- vomiting (67.5%), grade 1 mucositis (66.2%) and grade 1-2 alopesia (81%). CNF regimen was well tolerated generally and there was no need to interrupt the therapy. We concluded that the number of the positive lymph nodes were the most important prognostic factor in patients treated with CNF regimen and CNF regimen was a well tolerated, safe and effective therapy for the neoadjuvant treatment.