Çözünürlüğü düşük etken maddenin nanokristallerinin tasarımla kalite (Qbd) yaklaşımı ile optimizasyonu
Optimization of nanocrystals of low-solubility active substance with quality by design (QbD) approach
- Tez No: 899438
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nanokristal, Nanosüspansiyon, Tasarımla Kalite, Azilsartan Medoksomil, Yaş Öğütme, Oral Biyoyararlanım, Nanocrystal, Nanosuspension, Quality by Design (QbD), Azilsartan Medoxomil, Wet Milling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tez çalışmasında; model ilaç olarak oral yol ile kullanılan çözünürlüğü düşük BCS Sınıf IV bir molekül olan azilsartan medoksomilin yaş öğütme yöntemi ile nanokristallerinin tasarımla kalite çerçevesinde geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yaş öğütme yönteminde bitmiş ürünü etkileyen kritik materyal özellikleri ve kritik proses parametreleri belirlenerek, risk değerlendirme yöntemi ile belirlenmiştir. Kritik materyal ve kritik proses parametrelerinin sistematik optimizasyonu tam faktöriyel deneysel tasarım ile gerçekleştirilmiştir. Minitab yazılımı kullanılarak istatistiksel analiz sonucu partikül büyüklüğü 219,6 nm, 0,173 PDI ve -32,2 mV zeta potansiyeline sahip nanosüspansiyon formülasyonu elde edilmiştir. pH 6,8 çözünme ortamında yapılan in vitro çözünme hızı çalışmalarında nanosüspansiyon formülasyonunun çözünme hızı saf etken madde, fiziksel karışım ve ticari üründen sırası ile 1,93, 1,3 ve 1,73 kat artmıştır. Optimum nanosüspansiyon akışkan yataklı kurutucuda mannitol üzerine püskürtülerek kurutulmuş ve karakterizasyon (DSC, XRD, SEM) çalışmaları yapılmıştır. Elde edilen kurutulmuş nanokristaller sert jelatin kapsüllere doldurularak pH 6,8 çözünme ortamında yapılan in vitro çözünme hızı çalışmalarında etken maddenin çözünme hızının saf etken madde, fiziksel karışım ve ticari ürüne göre sırası ile 1,78, 1,2 ve 1,6 kat arttığı tespit edilmiştir. Azilsartan medoksomilin optimum nanosüspansiyon formülasyonu ve bileşimindeki yardımcı maddeleri içeren fiziksel karışım Sprague Dawley sıçanlara uygulanarak yaş öğütme prosesinin etkisi değerlendirilmesi amacı ile in vivo biyoyararlanım çalışması yapılmıştır. Farmakokinetik değerlendirme sonucunda nanosüspansiyon formülasyonun biyoyararlanımı fiziksel karışıma göre 1,42 kat artış sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it was aimed to develop nanocrystals of azilsartan medoxomil, a BCS Class IV molecule with low solubility used orally as a model drug, by wet milling method within the framework of Quality by Design. Critical material attributes and critical process parameters affecting the finished product in the wet milling method were identified and determined by the risk assessment method. Systematic optimization of critical material and critical process parameters was performed using a full factorial experimental design. Statistical analysis using Minitab software resulted in nanosuspension formulation with a particle size of 219.6 nm, a PDI of 0.173, and a zeta potential of -32.2 mV. In the dissolution studies at pH 6.8, the dissolution rate of the nanosuspension formulation was 1.93, 1.3, and 1.73 times higher than the active substance, physical mixture and commercial product, respectively. The optimized nanosuspension was sprayed on mannitol in a fluidized bed dryer and characterization (DSC, XRD, SEM) studies were performed. Dried nanocrystals were filled into hard gelatin capsules and in vitro dissolution studies at the pH 6.8 dissolution medium were 1.7, 1.2 and 1.6 times higher than the active substance, physical mixture and commercial product, respectively. An in vivo bioavailability study was performed to evaluate the effect of the wet milling process by administering the optimized nanosuspension formulation of azilsartan medoxomil and the physical mixture containing the excipients in its composition to Sprague Dawley rats. As a result of the pharmacokinetic evaluation, it was determined that the nanosuspension formulation increased the bioavailability 1.42-fold compared to the physical mixture.