Batı Anadolu palmet ve dil motifli başlıklar
Palmette and fluted ornamented capitals in Western Anatolia
  1. Tez No: 899444
  2. Yazar: BANU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Başlık, Yivli, Sütun Başlığı, Akanthus, Palmiye Yapraklı, Capital, Flutes, Column Capital, Acanthus, Palm Leaf
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Arkeoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 565
Özet
Mimaride kullanılan Dor, Ion, Korinth ve Kompozit gibi dört ana düzen dışında herhangi bir adlandırmanın ya da gruplandırmanın yapılamadığı bazı mimari uygulamalar da bilinmektedir. Bunlardan bir tanesi de palmet başlıklar ve bunların ait olduğu düzendir. Bu tip başlıklar için yayınlarda farklı isimler kullanılmıştır. Bunlar; saz yapraklı, dil yapraklı veya yiv (oluk) yapraklı, yivli ve akanthuslu, palmet, Pergamon Tipi, Aeolic, lotus ve akanthus vb. gibi değişik isimlerle adlandırılmıştır. Bu farklı adlandırmalar belirgin ismin oturmadığını göstermektedir. Başlangıçta yalnızca sütun başlıklarında sade bir şekilde palmet başlık olarak yapılmaya başlanılmış, ancak daha sonra diğer düzenlerle birlikte karışık halde kullanılmıştır. Sütun başlıklarının kullanıldığı yapılarda diğer mimari elemanlarla bütünlük sağlaması açısından bu yapının paye, anta ya da plaster başlıklarında da aynı bezeme kullanılmıştır. Ayrıca yapının frizlerine de aynı bezeme işlendiği gibi daha sonra çeşitli şekillerde işlenmeye devam edilmiştir. Uçları sivri yaprak ya da ucu küt dil ya da oluk şeklinde betimlenmiştir. Ancak zamanla bu bezemede değişikliğe gidilmiştir. Çünkü antik dönemde mimaride Dor, ion, Korinth, Kompozit düzen kullanılmaktaydı. Ancak bu düzenler popülerliğini kaybetmeye başladığında, sanatçıların yeni arayışlar içerisine girilmesiyle birlikte, bu düzenlere ait farklı mimari elemanların ya da bölümlerin birlikte kullanılmasından karışık bir düzen ortaya çıkmıştır. Daha önceden bilinmekle birlikte, Palmet Dil Motifli başlıklarda Roma Dönemi'nde moda olan örnekleri oluşturmaktadır. Bu konular tez kapsamında detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Some architectural applications are also known in which no naming or grouping can be done other than the four main schemes such as Dor, Ion, Corinth and Composite used in the architecture. One of them is palmet capital and they are fixed. Different names have been used in publications for such titles. These; Reed leaf; Flute, Pergamon Type, Aeolic, lotus and akanthus, etc. And so on. These different nomenclatures show that you do not have a clear name. Initially, only the column headers were simply made as heads, but were later used in mixed form with other arrangements. In terms of ensuring the integrity of the column headings with other architectural elements, the same pattern is used in the headers, the antae or the plaster headings of this structure. Also the frieze of the structure is treated the same. This pattern then continued to be processed in various forms. The ends are depicted in the form of pointed leaves or tongue or groove. However, over time, this decoration has been changed. Because in ancient times architecture, Ion, Corinthian, Composite order was used. However, these schemes began to lose popularity. With the entry of artists into new quests, a complex order emerged with the use of different architectural elements or parts of these arrangements. Palmette and fluted ornamented capitals are also examples that were fashionable in the Roman Period. These topics are discussed in detail within the scope of the thesis.