Sınıf eğitimi programı öğrencilerinin eğitim programı okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi
Examination of educational program literacy levels of elementary teaching program pre-service teachers
  1. Tez No: 899463
  2. Yazar: NİLAY BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL EMİNOĞLU KÜÇÜKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Eğitimi Programı, Eğitim Programı Okuryazarlığı, Sınıf Öğretmeni Adayı, Curriculum, Currrıculum Literacy, Literacy, Primary School Teacher Candidat
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sınıf öğretmeni adaylarının eğitim programı okuryazarlık düzeylerini ve bu düzeylerin çeşitli değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini saptamaktır. Bu amaçla, sınıf öğretmeni adaylarının eğitim programları konusunda bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve program okuryazarlığı düzeylerinin tespit edilmesi üzerine çalışılmıştır. Bu araştırma sınıf öğretmeni adaylarının eğitim programı okuryazarlık düzeylerini belirlemeye yönelik bir çalışma olduğu için tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul'daki üç eğitim fakültesinin sınıf öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 118 sınıf öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Bolat (2017) tarafından geliştirilen“Eğitim Programı Okuryazarlığı Ölçeği”ve katılımcıların kişisel bilgilerinin belirlenmesi amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 29 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada kullanılan Eğitim Programı Okuryazarlığı Ölçeğine ilişkin alt boyutlar ve ortalama puanlar ile Eğitim Programı Okuryazarlık Ölçeği ve alt boyutlarına ilişkin Cronbach Alpha Değerleri belirlenmiştir. Daha sonra cinsiyet ve Program Geliştirme dersini üniversitede alma durumu değişkenlerine göre ortalama puanların karşılaştırılmasında İlişkisiz Gruplar t-testi, yaş ve öğrenim görülen sınıf düzeyi değişkenlerine göre ortalama puanların karşılaştırılmasında ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Eğitim programı okuryazarlık düzeylerinde cinsiyete göre herhangi bir fark bulunmamıştır. Aynı zamanda 3. ve 4. Sınıfta öğretimine devam eden öğretmen adaylarının program okuryazarlık düzeylerinin 1. Sınıfta öğrenimine devam eden öğretmen adaylarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda; Eğitimde Program Geliştirme dersi kapsamında eğitim programı okuryazarlığına yönelik olarak“programı okuma, yazma ve uygulama”temelinde daha fazla vurgu yapılabilir. Öğretmenlerin eğitim programı ve öğretim sürecinde karşılaşabilecekleri sorunları çözmeleri için başvurabilecekleri bir destek merkezi kurulabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the curriculum literacy levels of prospective primary school teachers and whether these levels differ according to various variables. For this purpose, the study focused on measuring the knowledge levels of prospective primary school teachers regarding educational curricula and determining their curriculum literacy levels. Since this study aims to determine the curriculum literacy levels of prospective primary school teachers, the survey model was used. The study group consisted of 118 students studying in the primary school teaching departments of three education faculties in Istanbul during the 2023-2024 academic year. To collect data, the“Curriculum Literacy Scale”developed by Bolat (2017) and the“Personal Information Form”prepared by the researcher to determine the personal information of the participants were used. The analysis of the data was performed using the IBM SPSS 29 software package. The sub-dimensions and mean scores related to the Curriculum Literacy Scale used in the research, as well as the Cronbach Alpha values related to the Curriculum Literacy Scale and its sub-dimensions, were determined. Then, an Independent Samples t-test was used to compare the mean scores according to the variables of gender and whether or not the Program Development course was taken at the university, while a One-Way Analysis of Variance (ANOVA) test was used to compare the mean scores according to the age and grade level variables. No differences were found in curriculum literacy levels based on gender. At the same time, it was determined that the curriculum literacy levels of teacher candidates who continue their education in the 3rd and 4th grades are higher than those of teacher candidates in the 1st grade. In this context, more emphasis should be placed on“reading, writing, and implementing the curriculum”within the scope of the Program Development course. A support center should be established for teachers to address problems they may encounter with the curriculum and the teaching process.