Ahmed Saîd Farûkî'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri
Ahmed Said Faruqi's life, works and sufi views
  1. Tez No: 899536
  2. Yazar: ALİ FATİH ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Nakşibendîyye-Müceddidiyye Usûlü, Ahmed Saîd Fârûkî, Erbaâtü'l-enhâr, Ahmad Saeed Faruqi, Arbaâtü'l-enhâr, Sûfîsm, Naqshbandiyya-Mujaddidiyya Methodology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
19. yüzyılda Hindistan'da yaşayan Ahmed Saîd Fârûkî, İmâm-ı Rabbânî'nin torunlarından olup Nakşibendî-Müceddidî geleneğindeki önemli şahsiyetlerdendir. Şeyh Abdullah Dihlevî'nin yetiştirdiği ve babası Ebu Saîd Fârûkî ile yerine bırakmayı vasiyet ettiği zattır. Babasının hac yolculuğu dönüşünde vefat etmesi ile bu vazifeyi üstlenen Fârûkî, Delhî'de yirmi üç sene talip ve sâlikleri terbiye ile meşgul olmuştur. 1856'da İngilizlerin Hindistan'ı işgali sonrası Ahmed Saîd Fârûkî, Delhi'den ayrılmak zorunda kalmış ancak irşad hizmetini gittiği mekânlarda sürdürmüştür. Ömrünün son üç senesini Medine-i Münevvere'de geçirmiş, 1860 tarihinde burada vefat etmiş ve naaşı Cennetü'l-Bâki Mezarlığı'nda Hz. Osman'ın (r.a.) kabri yakınına defnedilmiştir. Ekserisi itikatla ilgili birçok eser telif eden Ahmed Saîd Fârûkî'nin tasavvufa dair iki eseri vardır. Yapılan bu çalışmada Mektûbat-ı Ahmediyye ve Erbaâtü'l-enhâr eserleri esas alınarak tasavvufi görüşleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ahmed Saîd Fârûkî, who lived in 19th-century India, was a descendant of İmâm-ı Rabbânî and a significant figure in the Nakşibendî-Müceddidî tradition. He was nurtured by Sheikh Abdullah Dihlevî and was designated by his father, Ebu Saîd Fârûkî, to succeed him. After his father's death during his Hadj, Fârûkî took on this responsibility, dedicating twenty-three years to the spiritual training of disciples in Delhi. Following the British invasion of India in 1856, he was compelled to leave Delhi but continued religious and spiritual guidance in the places he moved to. He spent the last three years of his life in Medina, passing away in 1860, and was buried in the Jannat al-Baqi cem'etery near the grave of Uthman ibn Affan (RA). Ahmed Saîd Fârûkî authored numerous works primarily focused on belief, alongside two significant treatises on Sûfîsm. This study examines Fârûkî's perspectives based on his works Mektûbat-ı Ahmediyye and Erbaâtü'l-enhâr, which contain insights on tahallukî (moral development) and tahakkukî (spiritual realization) concepts. His Sûfî views and the stages of Seyr u Sulûk (spiritual journey) are explored in detail, incorporating his specific explanations.