Joınt Commıssıon Internatıonal akredite özel hastanede güven kültürü üzerine uygulama örneği
Example of practice on safety culture in a JCI-accredited private hospital
- Tez No: 899698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KANTAŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Güven Kültürü, Hasta Güvenliği, Sağlık Hizmetleri Kalitesi, Accreditation, Safety Culture, Patient Safety, Healthcare Quality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlıkta Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışma İstanbul'da Joint Commission International (JCI) tarafından akredite olan özel hastanede görev yapan sağlık çalışanlarının hasta güvenliği kültürü algısının belirlenerek 2022 yılındaki AHRQ verilerine göre yapılan anket ile karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanmış ve uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini içeren sorular bulunmaktadır. Ayrıca hasta güvenliği kültürü ölçeği kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma, gönüllü katılım sağlayan 357 sağlık çalışanı ile yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %78,2'sinin kadın, %40,3'ünün 20-25 yaş arası, %39,8'inin ön lisans mezunu olduğu, %39,8'inin hemşire, %46'sının 5 yıldan daha az sürede bulundukları sağlık kuruluşunda görev yaptığı bulunmuştur. Hasta güvenliği kültürü ölçeği ve alt boyutları ortalamalarının katılımcıların eğitim durumu, çalışılan birim, kurumda çalışma süresi, bölümde çalışma süresi, çalışma pozisyonu açısından ise anlamlı bir fark bulunmuştur. Hasta güvenliği kültürü ölçeği ve alt boyutlarına ait puanlar değerlendirildiğinde; en yüksek ortalama puana sahip boyutun“Hatalar hakkında geribildirim ve iletişim”(4,25±,748) alt boyutu, en düşük ortalama puana sahip boyutun ise“Personel boyutu”(3,48±,782) olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yöneticilerin desteği, iletişimin açık tutulması, hataların raporlanması ve hatalar hakkında geri bildirim verilmesi gibi unsurlar, hasta güvenliği kültürünün güçlü bir şekilde inşa edilmesinde kritik rol oynamaktadır. Akreditasyon ve güven kültürü araştırmaları, sağlık hizmeti sunan kuruluşların kalite standartlarını artırma ve hasta güvenliğini sağlama çabalarını destekleyen önemli bir bilgi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the perception of patient safety culture among healthcare workers at a private hospital accredited by the Joint Commission International (JCI) in Istanbul and to compare these findings with the survey conducted according to the AHRQ data in 2022. Materials and Methods: The study was designed and conducted a descriptive and cross-sectional study. Data collection included questions on the socio-demographic characteristics of the participants, as well as the use of a patient safety culture scale. The convenience sampling method was used for sample selection. This study was conducted with 357 healthcare workers who participated voluntarily. Results: It was found that 78.2% of the participants were women 40.3% were aged between 20 and 25, 39.8% had an associate degree, 39.8% were nurses, and 46% had been working in the healthcare institution for less than five years. The average scores of the patient safety culture scale and its sub-dimensions showed significant differences based on the participants' educational level, department, length of time working at the institution, length of time in the department, and job position. When evaluating the scores of the patient safety culture scale and its sub-dimensions, it was determined that the sub-dimension with the highest average score was“Feedback and Communication About Errors”(4.25±0.748), while the sub-dimension with the lowest average score was“Staffing”(3.48±0.782). Conclusion: Elements such as support from management, open communication, error reporting, and providing feedback on errors play a critical role in building a strong patient safety culture. Accreditation and trust culture studies provide important information that supports the efforts of healthcare organizations to improve quality standards and ensure patient safety.