Akreditasyon belgesine sahip özel bir üniversite hastanesinde sağlık çalışanlarının bakış açısıyla hasta güvenliği kültürünün değerlendirilmesi
Evaluation of patient safety culture within perspective of health professionals working in A private university hospital which has an accreditation certificate
  1. Tez No: 437661
  2. Yazar: HARUN GÜLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER ÖZGEN NARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: akreditasyon, hasta güvenlik kültürü, kalite, olay rapor, tıbbi hata, accreditation, patient safety culture, quality, statement of facts, medical error
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmamız, akredite olmuş özel bir üniversite hastanesinde sağlık çalışanlarının hasta güvenliği konusundaki algılarını belirlemek amacıyla gerçekleştirildi.Araştırmamızın evrenini, İstanbul'da bulunan ve 2014 yılının Şubat ayında, Joint Commission International (JCI) tarafından akredite edilmiş özel bir üniversite hastanesinde araştırmanın yapıldığı dönem içerisinde aktif olarak çalışan ve ankete katılmayı kabul eden 1636 sağlık çalışanı oluşturdu. Araştırmanın örneklemini kota örneklem yöntemi kullanılarak belirlenen toplam 561 sağlık çalışanı oluşturdu. Araştırmanın verileri, 2016 yılının Mart-Nisan aylarında toplandı. Veri toplamada, Sağlık Araştırma ve Kalite Ajansı tarafından geliştirilen hasta güvenliği kültürü hastane anketi ve çalışanların kişisel ve çalışma yaşamına ilişkin bulgularının tespitine yönelik anketlerkullanıldı. Toplanan verilerin özetlenmesinde tanımlayıcı istatistiklerden yararlanıldı. Grupların karşılaştırılmasında t testi, üç veya daha fazla grup için ise tek yönlü varyans analizi kullanıldı. İstatistik analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak dikkate alındı. Araştırmamıza en çok katılım sağlayan meslek grupları sırasıyla, hekimler, hemşirelik hizmetleri çalışanları ve hasta hizmetleri çalışanlarıdır. Araştırma sonucunda sağlık çalışanlarının en yüksek olumlu cevaba sahip olduğu hasta güvenlik boyutunun %72 ile ekipler içinde takım çalışması boyutu, en düşük boyutun ise %24 ile personel sağlama boyutunun olduğu bulundu. Hekimlerin/asistan hekimlerin kurumda çalışma yılları ile güvenliğin kapsamlı algılanması ve hastanede devirler ve nakiller hasta güvenlik boyutları arasında, kurumsal oryantasyon eğitimi alma durumları ile örgütsel öğrenme sürekli iyileştirme boyutu arasında, mesleklerini isteyerek seçme durumları ile hasta güvenliği için hastane yönetiminin desteği ve güvenliğin kapsamlı algılanması boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkinin bulunduğu tespit edildi. Hemşirelerin meslekte toplam çalışma yılları ile hasta güvenliği için hastane yönetiminin desteği ve hatalar hakkında iletişim ve geri bildirim hasta güvenlik boyutları arasında, haftalık çalışma saati düzeyleri ile hastane birimleri arası ekip çalışması boyutu arasında, kurumdaki toplam çalışma yılları ile ekipler içinde takım çalışması boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkinin bulunduğu tespit edildi. Hasta hizmetleri çalışanlarının ise, eğitim düzeyleri ile yönetici beklentileri ve hasta güvenliğini geliştirme faaliyetleri ve personel sağlama hasta güvenlik boyutları arasında, meslekte çalışma yılları ve kurumda toplam çalışma yılları ile ekipler içinde takım çalışması boyutu arasında, işe başlarken kurumsal oryantasyon eğitimi alma durumları ile yönetici beklentileri ve hasta güvenliğini geliştirme faaliyetleri hasta güvenlik boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişkinin bulunduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Our study was carried out to specify perception of health professionals, working in a accreditation private university hospital, on patient safety.Population of this study consists of health professionals who is working in a private university hospital - accredited by Joint Commission International (JCI) in February, 2014 and located in İstanbul-, and who is working actively on the date of the study. Sample of the study was performed by 561 health professional chosen by using quota sample method. Data of the study were collected March and April of 2016. Patient safety culture hospital survey developed by Health Research and Quality Agent, and surveys devoted to personal and working lives of professionals were used to collect data. Descriptive statistics were used to summarize collected data. T-test was used to compare groups and single direction variance analysis was used for three or more groups. Significance level of statistical analysis is 0.05. Doctors, nursing services professionals and hospital services professionals mostly took part in the survey. As a result of the survey, it was found out that the patient safety aspect that has the highest positive answer is teamwork as 72% and aspect that has lowest positive answers is providing staff with 24%. It has been detected that there is statically close relationship between years of experience of doctors/assistant doctors in the institution and understanding the safety and patient safety levels of transferring and transporting in hospital, receiving corporate orientation and continuous improvement of organizational learning, willingly choosing the profession and hospital management support for patient safety and understanding the safety extensively. It has been detected that there is statically close relationship between years of experience of nurses and support of hospital management on patient safety and communication and feedback about failures and patient safety aspects, weekly working hours and teamwork among departments of the hospital, total working years in the institution and teamwork within teams. When it comes to hospital services professionals, it has been detected that there is statically close relationship between educational level and manager expectation and patient safety development activities and providing staff patient safety aspects, total working years of profession and working years in institution and teamwork among teams aspect, receiving corporate orientation and manager expectation and patient safety aspect of patient safety development activities.