Fen bilimleri eğitiminde 21. yy becerilerini odak alan STEM eğitimi üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
A review of studies on stem education focusing on 21st century skills in science education
- Tez No: 899697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21.yy becerileri, fen bilimleri eğitimi, meta-analiz, STEM, 21st century skills, meta-analysis, science education, STEM
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
21. yüzyıl dünyasında değişen teknoloji ve şartlar STEM gibi yaklaşımların oluşumuna zemin hazırlamıştır. Fen eğitiminde ön planda olan STEM uygulamaları öğrencilerin 21. yüzyıl beceri kazanımları açısından önemli bir noktadadır. Bu çalışmanın amacı fen bilimleri eğitiminde 21. yüzyıl becerilerini odak alan STEM eğitimi üzerine yapılan çalışmaların meta-analiz yöntemi ile incelenmesidir. Meta-analiz yöntemi, belirli bir konu hakkında yapılmış bağımsız çalışmaları bir araya getirerek istatiksel bir analiz ortaya koyma sürecini içerir. Bu araştırmanın örneklemini Türkiye'de fen bilimleri düzeyinde 2013-2023 yılları arasında yapılan 21. yüzyıl becerilerini odak alan STEM eğitimi temelli araştırmalar oluşturmaktadır. Bu odak ile ERIC (Educational Resources Information Center), Web of Science, Scopus, Google Scholar, TÜBİTAK-ULAKBİM ve YÖK Ulusal Tez Sistemi veri tabanlarında taramalar yapılacaktır. Taramalarda“STEM”,“STEM Education”,“STEM Teaching”,“Integrated STEM Education”,“21st century skills”“science education”,“physics education”,“chemistry education”,“biology education”,“environmental education”“FeTeMM”,“FeTeMM Eğitimi”“FeTeMM öğretimi”“Bütünleşik FeTeMM Eğitimi”“fen bilimleri eğitimi”,“fizik eğitimi”,“kimya eğitimi”,“biyoloji eğitimi”,“çevre eğitimi”“21.yüzyıl becerileri”anahtar kelimeleri kullanılmıştır. Tarama sonucunda ulaşılan çalışmalar belirlenen amaç doğrultusunda detaylı değerlendirilmiş, 54 çalışma, 78 veri meta-analiz kapsamına alınmıştır. Çalışmaların cohen's d değerleri hesaplanarak etki büyüklükleri yorumlanmıştır. Ulaşılan çalışmalarda en fazla problem çözme becerisi ve bilimsel süreç becerilerinin incelendiği, en fazla 7.sınıf öğrencileri ile çalışıldığı sonucu tespit edilmiştir. Bu meta-analiz araştırmasının rastgele etkiler modeline göre genel etki büyüklüğü değeri 1,041'dir. Etki büyüklüğü“geniş”düzeydedir. STEM uygulamalarının 21. yüzyıl becerileri üzerindeki etkisinin araştırıldığı çalışmaların sayısı arttırılmalı, farklı beceri alanlarına, farklı sınıf düzeylerine odaklanan yeni çalışmalar da alan yazına sunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, changing technology and conditions have paved the way for the development of approaches such as STEM. STEM applications, which are at the forefront of science education, are important in terms of students' 21st century skills acquisition. The aim of this study is to examine studies on STEM education focusing on 21st century skills in science education using a meta-analysis method. Meta-analysis involves statistical analysis by combining independent studies on a specific topic. The sample of this study consists of STEM education-based studies focusing on 21st century skills conducted between 2013-2023 at the science level in Turkey. With this focus, ERIC (Educational Resources Information Center), Web of Science, Scopus, Google Scholar, TÜBİTAK-ULAKBİM and YÖK National Thesis System databases will be searched. The keywords“STEM,”“STEM Education,”“STEM Education,”“STEM Teaching,”“Integrated STEM Education,”“21st century skills”“science education,”“physics education,”“chemistry education,”“biology education,”“environmental education”“STEM,”“STEM Education,”“STEM Teaching,”“Integrated STEM Education”“science education,”“physics education,”“chemistry education,”“biology education,”“environmental education”“21st century skills”were used. The studies obtained as a result of the search were evaluated in detail in line with the determined purpose, and 54 studies and 78 data points were included in the meta-analysis. Cohen's d values of the studies were calculated and effect sizes were interpreted. It was found that problem-solving skills and science process skills were examined the most in the studies, and most studies were conducted with 7th grade students. According to the random-effects model of this meta-analysis, the overall effect size value was 1,041. The effect size was at the“large”level. The number of studies investigating the effects of STEM practices on 21st century skills should be increased, and new studies focusing on different skill areas and grade levels should be presented in the literature.