Girişimcilerin e-ihracat eğilimleri: Engeller ve çözüm önerileri
Title of e-export trends of entrepreneurs: Obstacles and solution suggestionsthesis
  1. Tez No: 899816
  2. Yazar: ABDULLAH SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÖNDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, İşletme, Economics, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, E-ihracat, E-ihracat engelleri, Uluslararası ticaret, Entrepreneurship, E-export, E-export barriers, International trade
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
E-ticaret, teknolojinin gelişimi ve internetin ortaya çıkmasıyla geleneksel ticaretten farklı yeni bir ticaret yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Gelişen teknoloji ve artan imkanlar, e-ticaretin ticaret yapabilme becerilerini geliştirerek toplam ticaret hacmi içindeki payını artırmıştır. E-ticaretin gelişimiyle birlikte alt kategoriler de oluşmuş ve bunlardan biri de e-ihracat olmuştur. E-ihracat, küresel bir dünyada sınırların öneminin azaldığı bir ortamda ticaretin uluslararası boyutta gerçekleştirilmesini ve ürün ve hizmetlerin yurtdışına ihraç edilmesini sağlamaktadır. Girişimciler, e-ihracat sayesinde yerel pazarlardan çok daha büyük pazarlara ulaşma fırsatı bulmuşlardır. Kârlarını artırmak isteyen girişimciler, klasik ihracattan daha kolay ve pratik bir yöntem olan e-ihracatı tercih etmektedirler. Ancak, girişimciler e-ihracata başlarken ve devam eden süreçlerde çeşitli engellerle karşılaşmaktadırlar. Bu araştırmanın temel amacı, yeni girişimcilerin e-ihracata başlarken ya da e-ihracat sürecinde karşılaşabilecekleri ulusal veya uluslararası engelleri belirlemek ve bunlara çözüm önerileri sunmaktır. Bu çalışma ile yeni girişimcilerin e-ihracat engellerine bakış açıları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, girişimcilerin karşılaşabilecekleri e-ihracat engelleri, araştırmaya dahil olan girişimci adayları kapsamında incelenmiş ve bu engellerin algılama düzeyleri tespit edilmiştir. Bu araştırma, e-ihracat ile ilgilenen girişimci ve girişimci adayları için hazırlanmış ve veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın hedef kitlesinin internet üzerinden ticaret yapması, anket çalışmasının da internet üzerinden yapılmasını uygun kılmıştır. Bu nedenle, hazırlanan anket, e-ihracat faaliyeti gerçekleştiren veya gerçekleştirme hedefi olan girişimci ve girişimci adaylarına internet aracılığıyla ulaştırılmıştır. İlk olarak, e-ihracat danışmanlığı veren bir firmanın 300 üyesine anket gönderilmiş ve 137 cevap alınmıştır. Sosyal medyada girişimcilik ve e-ihracat konularında aktif olan sayfa üyelerine 250 anket gönderilmiş ve 63 cevap alınmıştır. Üniversitede uluslararası ticaret dersi alan yaklaşık 200 öğrenciye anket ulaştırılmış ve 112 cevap alınmıştır. E-ticaret yapan şirketlere ürün pazarlayan bir toptancı firma sanayide ziyaret edilerek müşterilerine 237 anket gönderilmiş ve 74 cevap alınmıştır. Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası'na kayıtlı e-ticaret gerçekleştiren 150 girişimciye de anket e-posta yoluyla ulaştırılmış ve 50 cevap alınmıştır. Toplamda, anketin ulaştırıldığı 1137 girişimci veya girişimci adayından 436 cevap alınmıştır. Bu anketlerden 5 tanesi analize uygun görülmemiştir. Geriye kalan 431 anketin cevapları incelendiğinde, katılımcıların 87'si girişimcilik faaliyetinde bulunmayı düşünmezken, 344'ü e-ihracat yapacak girişimciler olarak yanıt vermiştir. Araştırma verilerinden elde edilen bulgulara göre, girişimci adaylarının e-ihracat süreçlerinde pazarlama ve ürün, ülke kuralları, pazar ve lojistik faktörlerinden kaynaklanan engeller algıladıkları tespit edilmiştir. Girişimci adaylarının algıladıkları e-ihracat engellerinin bağımsız değişkenlere göre faktör bazında farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bu bağımsız değişkenler arasında girişimci adaylarının cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu, mevcut meslekleri, girişimlerini kuracakları il ve faaliyet gösterecekleri sektör, girişimin büyüklüğü ve hedef uluslararası pazarlar bulunmaktadır. Bağımsız değişkenlerin, genel e-ihracat engelleri algısı, pazarlama ve ürün, ülke kuralları, pazar ve lojistik alt boyutlarında farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
E-commerce has emerged as a new trading method different from traditional commerce with the development of technology and the emergence of the internet. Developing technology and increasing opportunities have increased the share of e-commerce in the total trade volume by improving trading skills. With the development of e-commerce, subcategories have emerged and one of them is e-export. E-export enables international trade and export of products and services abroad in a global world where borders become less important. Entrepreneurs have had the opportunity to reach much larger markets than local markets thanks to e-export. Entrepreneurs who want to increase their profits prefer e-export, which is an easier and more practical method than classical export. However, entrepreneurs face various obstacles when starting e-export and in the ongoing processes. The main purpose of this research is to identify national or international obstacles that new entrepreneurs may encounter when starting e-export or during the e-export process and to offer solutions to these. In this study, new entrepreneurs' perspectives on e-export obstacles were examined and evaluated. In line with the purpose of the research, e-export obstacles that entrepreneurs may encounter were examined within the scope of the entrepreneur candidates included in the research and the perception levels of these obstacles were determined. This research was prepared for entrepreneurs and entrepreneur candidates interested in e-export and the survey method was used as a data collection tool. The fact that the target audience of the research does business over the internet made it appropriate to conduct the survey over the internet. For this reason, the prepared survey was delivered via the internet to entrepreneurs and entrepreneur candidates who carry out or aim to carry out e-export activities. First, a survey was sent to 300 members of a company that provides e-export consultancy and 137 answers were received. 250 surveys were sent to page members who are active in entrepreneurship and e-export issues on social media and 63 responses were received. A survey was sent to approximately 200 students taking international business courses at the university and 112 responses were received. A wholesaler company that markets products to e-commerce companies was visited in the industry and 237 surveys were sent to its customers and 74 responses were received. The survey was sent via e-mail to 150 e-commerce entrepreneurs registered with the Yalova Chamber of Tradesmen and Craftsmen, and 50 responses were received. In total, 436 answers were received from 1137 entrepreneurs or entrepreneur candidates to whom the survey was delivered. 5 of these surveys were not deemed suitable for analysis. When the answers to the remaining 431 surveys were examined, 87 of the participants did not consider engaging in entrepreneurial activity, while 344 responded as entrepreneurs who would engage in e-export. According to the findings obtained from the research data, it has been determined that entrepreneur candidates perceive obstacles in e-export processes arising from marketing and product, country rules, market and logistics factors. It has been determined that the e-export barriers perceived by entrepreneur candidates vary on a factor basis according to the independent variables. These independent variables include the entrepreneur candidates' gender, age, education level, current professions, the province where they will establish their enterprise and the sector in which they will operate, the size of the enterprise and the target international markets. It was determined that the independent variables differ in the sub-dimensions of general perception of e-export barriers, marketing and product, country rules, market and logistics.