Tedarik zincirinde risk yönetimi araştırmalarının bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of risk management in supply chain
  1. Tez No: 900001
  2. Yazar: HANI MUTAHAR MANSOR AL-HIMYARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Supply chain risk management, Supply chain, Risk management, Bibliometric analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tedarik zinciri risk yönetimi, günümüzün karmaşık ve sürekli değişen küresel ekonomisinde giderek daha büyük bir önem kazanıyor. Küresel salgınlar, doğal felaketler, jeopolitik krizler ve siber saldırılar gibi beklenmedik olaylar, tedarik zincirlerinde ciddi aksamalara ve maddi kayıplara neden olabilir. Bu tür risklerin etkin bir şekilde yönetilmesi, işletmelerin sürekliliğini ve rekabet gücünü korumak için hayati bir öneme sahiptir.“Tedarik Zinciri Risk Yönetimi”alanında yapılan çalışmaların genel bir profilinin ve eğilimlerinin eksik olmasından bu çalışmada belirlenen konunun alanındaki uluslararası akademik literatürün bibliyometrik analizini yaparak mevcut durumunu ve gelişim eğilimlerini incelemektedir. Araştırmanın temel problemleri, bu alandaki çalışmaların yıllık ve ülke bazında dağılımını, yazar ve yayınlara göre dağılımını, anahtar kelimeler ve yapılan atıf açısından analiz etmeyi hedeflemektedir. Bu araştırma sonucunda, literatürde hangi konuların öne çıktığı ve tedarik zinciri risk yönetimi konusundaki araştırmaların evrimi belirlenmiştir. Bu çalışma,“Tedarik Zinciri Risk Yönetimi”konu ile ilgili akademik dünyaya kapsamlı bir değerlendirme sunarak, bu alandaki yapılacak çalışmalara rehberlik etmektedir. Bu bibliyometrik çalışmada veri tabanı olarak web of science (WoS) ve görsel haritalama ve analizi için VOSviewer paketi kullanılmıştır. İncelenen yayın tipi makale olup sadece 2000 - 2023 yıllar arası yapılan İngilizce yayınlar çalışmaya dahil edilmiştir. Anahtar Kelime: Tedarik zinciri risk yönetimi, Tedarik zinciri, Risk yönetimi, Bibliyometrik analizi
Özet (Çeviri)
Supply chain risk management is gaining increasing importance in today's complex and ever-changing global economy. Unforeseen events such as global pandemics, natural disasters, geopolitical crises, and cyber-attacks can cause serious disruptions and financial losses in supply chains. Effectively managing these types of risks is crucial for maintaining business continuity and competitive strength. Due to the lack of a general profile and trends in studies conducted in the field of“Supply Chain Risk Management,”this study aims to analyze the existing state and development trends of the academic literature in this field through bibliometric analysis. The main problems addressed in the research are the annual and country-based distribution of studies in this field, the distribution of authors and publications, and the analysis of keywords and citations. As a result of this research, the evolution of research on supply chain risk management and the prominent topics in the literature have been identified. This study provides a comprehensive evaluation to the academic world on the topic of“Supply Chain Risk Management”and serves as a guide for future studies in this area. For this meticulous bibliometric study, we utilized the Web of Science (WoS) database and the VOSviewer package for visual mapping and analysis. The type of publication reviewed was articles, and only English publications from the years 2000 to 2023 were included in the study, ensuring a comprehensive and reliable analysis.