Bireylerin sigara kullanımı ile depresyon düzeyleri ve duygu düzenleme durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between individuals' smoking and their depression levels and emotional regulation states
- Tez No: 900035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SEZEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Duygu düzenleme, Sigara, Sigara Kullanımı, Depression, Emotion regulation, Smoking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı; bireylerin sigara kullanımı ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolünün incelenmesidir. Aynı zamanda katılımcıların sigara kullanımı, depresyon ve duygu düzenleme düzeyleri onların cinsiyetlerine, yaşlarına, sigara kullanım durumlarına, eğitim durumlarına, gelir durumlarına, anne eğitim durumlarına, baba eğitim durumlarına göre karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sigara kullanımı ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkide duygu düzenlemenin aracı rolünün ortaya konması adına literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın evrenini İstanbul'da ikamet eden kişiler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da Avcılar bölgesinde ikamet eden 100 kişi oluşturmaktadır. Bu araştırmada veriler anket yolu ile toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu, duygu düzenleme ölçeği ve depresyon ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın tüm verileri SPSS 23.0 paket programında analiz edilmiştir. Çalışmada ikili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, üç veya daha fazla grubun karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Çalışmada ölçekler arasındaki ilişkiyi ölçmek için Spearman testi uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin birbiri üzerindeki etkisini ölçmek amacı ile regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; katılımcıların depresyon ve duygu düzenleme puanları arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir. Katılımcıların depresyon puanları arttıkça duygu düzenleme puanları azalmaktadır. Araştırma sonucunda bağımsız değişken olan sigara kullanımı ve ara değişken olan duygu düzenleme regresyon analizi sonucunda, depresyon katsayısında herhangi bir değişiklik olmaması duygu düzenlemenin bu ilişkide aracılık rolüne sahip olmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the mediating role of emotion regulation in the relationship between individuals' smoking and depression levels. At the same time, the participants' smoking, depression and emotion regulation levels were compared according to their gender, age, smoking status, education level, income level, mother's education level, and father's education level. It is thought that the research will contribute to the literature by revealing the mediating role of emotion regulation in the relationship between smoking and depression levels. The data of this research consists of people living in Istanbul. The sample of the research consists of 100 people residing in the Avcılar region of Istanbul. In this research, data was collected via survey. As a data collection tool in the research; Personal information form, emotion regulation scale and depression scale were used. All data of the study were analyzed in the SPSS 23.0 package program. In the study, Mann Whitney U test was used to compare two groups, and Kruskal Wallis H test was used to compare three or more groups. In the study, Spearman test was applied to measure the relationship between the scales. Regression analysis was applied to measure the impact of the scales used in the research on each other. According to the findings obtained as a result of the research; There is a negative relationship between participants' depression and emotion regulation scores. This relationship is not statistically significant. As participants' depression scores increase, their emotion regulation scores decrease. As a result of the regression analysis of smoking, which is the independent variable, and emotion regulation, which is the intermediate variable, there was no change in the depression coefficient, which shows that emotion regulation does not have a mediating role in this relationship.