Fine-Kinney Risk Değerlendirme yöntemi ile Papyon Risk Analizi yönteminin karşılaştırması; bir havalimanı örneği
Comparison of Fine-Kinney Risk Assessment method and Bow-Tie Risk Assessment method; an airport example
- Tez No: 900165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA OĞUZ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Fine-Kinney Risk Analizi, Havalimanları, İş Sağlığı ve Güvenliği, Papyon Analizi, Risk Değerlendirmesi, Fine-Kinney Risk Analysis, Airports, Occupational Health and Safety, Bow-Tie Analysis, Risk Assessment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Gelişmekte olan toplumların sosyal-ekonomik, kültürel, tarihsel gelişimleriyle birlikte sanayi, teknolojik, emek gücü de gelişim göstermektedir. Yaşanan bu gelişim süreciyle birlikte iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çalışanları koruma kültürü de değişim göstermekte ve çalışanları, çalışma hayatında yeni tehlike ve risk unsurları beklemektedir. Bilindiği üzere iş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı işyerlerinde var olan tehlikelere karşı çalışanları korumak ve üretimin aksamadan devam etmesine katkı sağlamaktır. Gelişen ve değişen koşullar karşısında iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı da değişim sürecine girmiş ve reaktif bir koruma anlayışından proaktif bir anlayışa geçiş yapmıştır. Bu değişimle birlikte tehlikelerin tespiti yapılan analizler, ölçümler, eğitimler ve gözetimlerle önceden tahmin edilmeye çalışılmakta, meydana gelebilecek kazalar öngörülür bir hale getirilmekte ve zararı en aza indirilme amaçlanmaktadır. Proaktif yaklaşımın iş sağlığı ve güvenliği alanında yöntemleri arasında eğitimler, ölçme kontrol, bakımlar, saha gözetimleri, raporlar, denetimler ve analizler gibi derinlemesine koruyucu yaklaşımlar bulunmaktadır. Risk değerlendirmesi işyerlerinde çalışanların karşılaşabilecekleri tehlikeleri tespit etmek ve önlemler alınarak çalışanların korunması sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Proaktif (önleyici) bir yaklaşım olarak karşımıza çıkan risk değerlendirme sürecinde önemli olan husus hangi analiz yönteminin belirlenen işyerlerine uygun olduğunun tespit edilmesidir. Bu çalışmanın ilk kısmında havacılık sektörünün önemli bir parçası olan havalimanlarından birinde iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tehlikeler ve bu tehlikelerin doğurabileceği riskler araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında Fine-Kinney risk değerlendirme ile Papyon analizi yöntemleri kullanılarak risk değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayla havacılık endüstrisinde havalimanlarında iş sağlığı ve güvenliği konularına odaklanarak, bu alanda farkındalığın artırılması ve uygun önlemlerin alınmasının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Along with the socio-economic and cultural historical developments of the developing societies, the industrial technological labor force is also developing. With this development process, the culture of protecting employees within the scope of occupational health and safety also changes and new dangers and risk factors await employees in their working life. As it is known, the main purpose of occupational health and safety is to protect employees against hazards in the workplace and to contribute to the continuation of production without interruption. Occupational health and safety approach has also entered a process of change in the face of developing and changing conditions, and has transitioned from a reactive protection understanding to a proactive one. With this change, the detection of hazards is tried to be predicted through analysis, measurements, trainings and surveillance, accidents that may occur are made predictable and it is aimed to minimize the damage. Among the methods of the proactive approach in the field of occupational health and safety are in-depth protective approaches such as trainings, measurement control, maintenance, field surveillance, reports, audits and analysis. Risk assessment is an approach developed to identify the hazards that employees may encounter in the workplace and to ensure the protection of employees by taking precautions. The important issue in the risk assessment process, which appears as a proactive (preventive) approach, is to determine which analysis method is suitable for the determined workplaces. In the first part of this study, hazards related to occupational health and safety at an airport, which is an important component of the aviation sector, have been investigated. The second part of the study involved risk assessment using the Fine-Kinney risk assessment and Bow-Tie analysis methods. This study aims to increase awareness and promote the implementation of appropriate measures in the aviation industry, specifically focusing on occupational health and safety at airports.