Temelden çatıya bir inşaat şantiyesindeki bazı fiziksel risk etmenlerinin Fine-Kinney yöntemi ile değerlendirmesi
Evaluation of some physical risk factors in a construction site from foundation to roof by using the Fine-Kinney method
- Tez No: 1020644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, iş sağlığı ve güvenliği, Fine-Kinney yöntemi, fiziksel risk etmenleri, risk analizi. 2026, 96 sayfa, Construction sector, occupational health and safety, Fine-Kinney method, physical risk factors, risk analysis 2026, 96 pages
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
ÖZET (Yüksek Lisans Tezi) TEMELDEN ÇATIYA BİR İNŞAAT ŞANTİYESİNDEKİ BAZI FİZİKSEL RİSK ETMENLERİNİN FINE-KINNEY YÖNTEMİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Melike KARACA Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr Emre TOPÇU İnşaat sektörü, iş kazalarının yoğun olarak yaşandığı ve çalışanların birçok fiziksel risk etmenine maruz kaldığı sektörlerin başında gelmektedir. Şantiye ortamında çalışanlar; gürültü, titreşim, toz, yetersiz aydınlatma, aşırı sıcak veya soğuk hava koşulları, yüksekten düşme ve elektrik tehlikeleri gibi birçok fiziksel risk faktörü ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu riskler hem çalışan sağlığını hem de iş güvenliğini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, temelden çatıya kadar devam eden bir inşaat sürecinde ortaya çıkan fiziksel risk etmenleri Fine-Kinney risk değerlendirme yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında şantiye faaliyetleri incelenmiş, risk oluşturan durumlar belirlenmiş ve olasılık, frekans ile şiddet değerleri üzerinden risk puanları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yüksek risk grubunda yer alan faaliyetler için kontrol önlemleri önerilmiştir. Çalışma sonucunda özellikle yüksekte çalışma, elektrik ile çalışma, soğuk hava koşullarında çalışma ve ağır ekipman kullanımı gibi faaliyetlerin yüksek risk seviyesine sahip olduğu belirlenmiştir. İnşaat sektöründe etkin bir iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için risk değerlendirme çalışmalarının düzenli olarak yapılmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (Master's Thesis) EVALUATİON OF SOME PHYSİCAL RİSK FACTORS İN A CONSTRUCTİON SİTE FROM FOUNDATİON TO ROOF BY USİNG THE FİNE-KİNNEY METHOD Melike KARACA Kafkas University Graduate School of Applied and Natural Sciences Department of Occupational Health and Safety Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emre Topçu The construction sector is one of the industries where occupational accidents occur frequently and employees are exposed to various physical risk factors. Workers in construction sites face many physical hazards such as noise, vibration, dust, inadequate lighting, extreme hot or cold weather conditions, falling from height, and electrical hazards. These risks directly affect both occupational health and safety. In this study, physical risk factors occurring during the construction process from foundation to roof were analyzed using the Fine-Kinney risk assessment method. Within the scope of the study, construction site activities were examined, hazardous situations were identified, and risk scores were calculated based on probability, frequency, and severity values. According to the obtained results, control measures were proposed for high-risk activities. The findings revealed that activities such as working at height, electrical works, working under cold weather conditions, and heavy equipment operations had high-risk levels. The importance of conducting regular risk assessment studies for effective occupational health and safety management in the construction sector was emphasized.