Mihrâb Dergisindeki tasavvufî yazılar -inceleme ve metin-
Mystical writings in Mihrâb Magazine -review and text-
- Tez No: 900203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Mihrâb Dergisi, Tarikat, İnceleme, Sufism, Mihrâb Magazine, Sect, Examination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Tasavvufî eser olarak değerlendirebileceğimiz Cumhuriyet döneminin başlangıcında yayınlanan tasavvufî mecmua ve dergiler, tasavvuf tarihini yansıtması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca günümüzde henüz çalışılmamış birçok dergi, mecmua ve makale tarzı yazım türleri bulunmaktadır. Çalışmamızın inceleme metninin ilk sayısı 15 Teşrînisânî 1339 (15 Kasım 1923), son sayısı 1 Nisan 1341 (1925) tarihli olan dergi, yirmi sekiz sayısı yayımlanan Mihrâb dergisi oluşturmaktadır. Mihrâb dergisi öncelikle tasavvuf ve ahlâk olmak üzere sosyal, içtimaî, edebî, tarihî, biyografik makalelerden oluşmaktadır. Çalışmamız, dergideki tasavvufî yirmi üç makale ile sınırlı tutulmuştur. Bu makalelerin transkripsiyonu yapılmıştır. Ele aldığımız tasavvufî yazı ve makalelerin bazıları tasavvuf tarihinin konularını ele almakta, bazıları da tasavvufî düşünceyi yansıtmaktadır. Bu kapsamda bu makalelerden özetler çıkartılıp değerlendirilmiş ve incelenmiştir. Bu makaleler psikoloji, felsefe, sosyoloji gibi ilimlerle bağlantılı olması hasebiyle tesbiti, latinize edilip günümüz insanının istifadesine sunulması, tasavvufun o dönemde bu ilimlerle ne tür bir etkileşim içerisinde olduğunu görme fırsatı sağlamaktadır. Dergideki tasavvufî makalelerin tasavvuf tarihi boyunca tartışılan hususlara, tasavvufî önemli konulara değinilmesi ve bazı mutasavvıf yazarların biyografilerinin anlatılması dönemin manevi iklimini anlamayı sağladığı gibi günümüz insanına da hitap etmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Sufi magazines and journals published at the beginning of the Republican period, which we can consider as Sufi works, are important in terms of reflecting the history of Sufism. In addition, there are many journals, magazines and articles that have not yet been studied. The first issue of the review text of our study is dated 15 Teşrînisânî 1339 (November 15, 1923) and the last issue is dated April 1, 1341 (1925). Mihrâb journal consists primarily of articles on Sufism and ethics, but also social, social, literary, historical and biographical articles. Our study is limited to 23 Sufi articles in the journal. These 23 articles have been transcribed. Some of the Sufi articles deal with historical issues, while others reflect Sufi thought. In this context, these articles were summarized, evaluated and analyzed. Since these articles are related to sciences such as psychology, philosophy, and sociology, their identification, latinization, and presentation to the benefit of today's people provide the opportunity to see what kind of interaction Sufism had with these sciences at that time. The Sufi articles in the journal touch upon issues discussed throughout the history of Sufism, important Sufi topics, and the biographies of some Sufi writers, which provide an understanding of the spiritual climate of the period and are important in terms of addressing today's people.