Mesleki aidiyet ve kariyer bağlılığının mesleki tükenmişlik sendromu üzerine etkisi: Turist rehberleri üzerine bir araştırma
The effect of professional affiliation and career commitment on professional burnout syndrome: A study on tourist guides
  1. Tez No: 900214
  2. Yazar: KÜBRA AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turist rehberi, Mesleki aidiyet, Kariyer bağlılığı, Mesleki tükenmişlik sendromu, Tourist Guide, Professional Affiliation, Career Commitment, Professional Burnout Syndrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Turist rehberleri, turizm sektöründe hizmet veren tura katılan yerli ve yabancı turistlere uygun dilde doğru bilgiler ileten ve eşlik eden, belirli bir destinasyonun tarihi ve kültürel değerlerini tanıtıp sevdiren, somut ve somut olmayan mirası koruyan, ziyaretçi ve yerel halk arasında bir köprü görevi gören önemli kişiler arasında yer almaktadır. Turist rehberlerinin görevlerini etkili şekilde yerine getirebilmeleri, mesleklerine olan aidiyet seviyelerinin ve kariyer bağlılıklarının yüksek, mesleki tükenmişlik seviyelerinin ise düşük olmasına bağlıdır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de görev yapan eylemli turist rehberlerinin mesleki aidiyet ve kariyer bağlılıklarının mesleki tükenmişlik üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında basit tesadüfi örneklem yöntemi ile Ankara Turist Rehberleri Odası'na kayıtlı eylemli rehberlere ulaşılmış ve 207 rehberden geri dönüş sağlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak yapılan anket tekniği Google formlar üzerinden oluşturup Instagram uygulaması üzerinden linki paylaşılmıştır. Anket uygulaması ile elde edilen verilerin analizinde ilk olarak araştırmada kullanılan her bir ölçek için geçerlilik ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı analizler sonuncunda ise katılımcıların kariyer bağlılıklarının yüksek, tükenmişlik düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Diğer yandan, araştırmanın iki temel hipotezi de kabul edilmiş ve mesleki aidiyet duygusunun kariyer bağlılığına oranla mesleki tükenmişlik sendromu üzerinde daha fazla etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Araştırma örneklemi ile sınırlı olması koşuluyla, her iki değişken de mesleki tükenmişlik sendromunun azalmasına olumlu katkı yapan önemli unsurlardır. Bununla birlikte rehberlik alanında mesleki aidiyet, kariyer bağlılığı ve mesleki tükenmişlik üzerine çalışma bulunmaması sebebiyle mevcut araştırmanın turist rehberliği alanında yapılacak sonraki akademik çalışmalara öncü olması ve katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Tourist guides are important professionals serving in the tourism sector, conveying and accompanying accurate information in the appropriate language to local and foreign tourists participating in the tour, introducing and endearing the historical and cultural values of the certain destination, protecting the tangible and intangible heritage, and serving as a bridge between visitors and local people. is among the people. The ability of tourist guides to perform their functions effectively depends on their high level of professional affiliation, career commitment, and low burnout levels. The aim of this study is to investigate the effect of professional affiliation and career commitment on the professional burnout of authorized tourist guides operating in Turkey. Within the scope of the research, active guides registered to the Ankara Tourist Guides Chamber were reached using a simple random sampling method, and feedback was received from 207 guides. The survey technique for this purpose was used via Google Forms, and the link was shared via the Instagram application. To analyze the data obtained through the survey application, firstly, validity and reliability analyses were carried out for each scale used in the research. As a result of descriptive analyses, it was determined that the participants' career commitment was high, and their burnout levels were low. On the other hand, the two main hypotheses of the research were accepted, and it was determined that the sense of professional belonging had a greater impact on professional burnout syndrome than career commitment. Given that the research sample is limited, both variables are important factors that contribute positively to reducing occupational burnout syndrome. However, due to the absence of any study on professional commitment, career commitment, and professional burnout in the field of tourist guiding, it is expected that the current research will be pioneered and contribute to subsequent academic studies in the field.