And that is how it became a part of me: Identity integration and digital gaming
Ve böylece bir parçam haline geldi: Kimlik entegrasyonu ve dijital oyunlar
- Tez No: 900243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN SAYILAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Dijital Oyunlar, Kimlik Entegrasyonu, Sosyal Kimlik, Gaming, Digital Games, Identity Integration, Social Identity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Oyun pazarı gelirinin 2023 yılı sonunda 490,60 milyar ABD dolarına, 2027 yılında ise 688,40 milyar ABD dolarına ulaşması ve yıllık %8,84 büyüme oranına ulaşması bekleniyor; ayrıca 2027 yılına kadar 4,3 milyar kullanıcıya sahip olması bekleniyor. Dijital oyunlara olan bu artan ilgiyle birlikte, oyuncu kimliğine sahip bir oyuncu alt kültürü de ortaya çıktı. Türkçe konuşan oyuncuların çok kültürlü oyun alanlarındaki deneyimlerine ve sosyal kimlik ve kimlik entegrasyon süreçlerinin nasıl gerçekleştiğine odaklanan bu tez kapsamında Türkçe konuşan oyuncuların kimlik sürecini araştırmak için çeşitli seviyelerde oyun deneyimi olan 20 kişiyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirdim. Bulgulara göre, oyuncular kimlik entegrasyon sürecinin farklı kategorilerine girmektedir ve oyun topluluklarının bazı özellikleri bu sürece ve oyuncuların olumlu bir oyun deneyimi yaşamasına yardımcı olurken diğerlerinin deneyimi olumsuz etkilemektedir. Ayrıca bulgular, oyuncuların Sosyal Kimlik Bütünleşmesinin BilişselGelişimsel Modeli (CDSMII) bağlamında kimlik bütünleşme örüntülerine de girebileceğini ve kimlik süreçlerini etkileyen stres faktörleri gibi faktörlerin İki Kültürlü Kimlik Bütünleşmesi Modeli temel alınarak açıklanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The revenue of the gaming market is expected to reach US$490.60 billion by the end of 2023 and US$688.40bn by 2027, with an annual growth rate of 8.84%; also, it is expected to have 4.3bn users by 2027. With this growing interest in digital games, a gaming culture itself emerged with a gamer identity. The current thesis focuses on the experiences of Turkishspeaking players in multicultural gaming spaces and how social identity and identity integration processes take place in their experience. To investigate the identity process of Turkish-speaking gamers, I interviewed 20 individuals who have various levels of gaming experience. The findings suggest that gamers fall into different categories of the identity integration process, and while some features of gaming communities help this process and ensure that players have a positive gaming experience, others negatively impact the experience. Furthermore, the findings suggest that gamers may also fall into identity integration patterns in the context of the Cognitive-Developmental Model of Social Identity Integration (CDSMII), and the factors such as stressors affecting their identity process can be explained based on the Bicultural Identity Integration Model.