David Mamet's Twenty-first-century moral criticism in faustus
David Mamet'in Faustus'taki yirmi birinci yüzyıl ahlaki eleştirisi
  1. Tez No: 900270
  2. Yazar: SÜHEYLA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM ERSÖZ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: David Mamet, Ahlak Eleştirisi, Etik, Faustus, David Mamet, Moral Criticism, Ethics, Faustus
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
1947 yılında doğan David Mamet, özellikle 1970'lerden beri Amerikan tiyatro ve senaryo yazarlığında önde gelen bir isimdir. Mamet, başlangıçta elit kültüre dolaylı eleştirileriyle tanınıp genellikle sosyal uyumsuzluklarla boğuşan ve alt veya orta sınıf çalışan kesime tutunmaya çalışan karakterler tasvir etti. Oyunlarında, genellikle liberal bir ahlaki bakış açısıyla, kapitalist sistemi ve sınıf farklılıklarını kınadı. Karakterleri aracılığıyla, Amerikan rüyasının bireyler üzerindeki hayal kırıklıklarını yansıttı. Ancak, 1990'ların sonlarında, siyasi ve ideolojik inançlarında önemli bir değişim yaşadı. Bu ahlaki değişim, yirmi birinci yüzyılda yazdığı oyunlarda belirgindir; bunlardan biri de Faust geleneğini yeniden yorumlayan Faustus (2004) adlı eserdir. Mamet'in Faustus'undaki Faust temalarını yeniden yorumlamasına odaklanarak, bu çalışmada onun bu bağlamda ahlaki eleştiriyi nasıl entegre edip okuyucuya ilettiği incelenmektedir. Böylece, Mamet'in etik eleştirilerinin evrimi ve sonraki eserlerindeki karmaşıklıkların daha derinlemesine anlaşılmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
David Mamet, born in 1947, is a prominent figure in American theater and screenwriting, particularly since the 1970s. Mamet initially gained recognition for his indirect critique of elite culture, often portraying characters grappling with social disharmony and attempting to hold onto the lower or middle working class. In his plays, usually crafted with a liberal moral perspective, he typically condemned the capitalist system and class differences. Through his characters, Mamet reflected the disappointments of the American dream on individuals. However, in the late 1990s, he underwent a significant shift in his political and ideological beliefs. His moral shift is evident in his plays written in the twenty-first century, one of which is Faustus (2004), a reinterpretation of the Faustian tradition. Concentrating on Mamet's reinterpretation of Faustian themes in Faustus and exploring how he integrates and conveys moral criticism within this context, this study seeks to contribute to a deeper understanding of the evolution of Mamet's ethical criticisms and the complexities within his later works.