Fiziksel aktiviteden keyif alma durumunun öz yeterlilik ve psikolojik sağlamlığa olan ilişkisinin incelenmesi
Investigating the relationship of enjoyment of physical activity with self-efficacy and psychological resilience
- Tez No: 900372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT SARİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, öz yeterlilik, psikolojik sağlamlık, Physical activity, self-efficacy, psychological resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışması, fiziksel aktiviteden keyif alma durumunun bireylerin öz yeterlilik ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerindeki potansiyel etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Fiziksel aktiviteden keyif alma, bireylerin günlük yaşamlarında fiziksel etkinliklere katılmaktan ne kadar memnuniyet duyduklarını ve bu aktivitelerden ne ölçüde zevk aldıklarını yansıtan önemli bir psikolojik ölçüttür. Tezin ana hipotezi, fiziksel aktiviteden keyif alma durumunun artmasıyla birlikte bireylerin öz yeterlilik algılarının ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin artacağı yönündedir. Bu hipotezi test etmek için, çeşitli yaş gruplarından ve Sosyo-ekonomik arka planlardan öğrenciler üzerinde kapsamlı bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı, fiziksel aktiviteden keyif alma durumunun öz yeterlilik ve psikolojik sağlamlık üzerindeki etkilerini nicel olarak ölçmek ve bu ilişkinin derinlemesine analizini yapmaktır. Veriler, öz yeterlilik ölçümleri (akademik, sosyal, duygusal ve genel) ile psikolojik sağlamlık ölçütleri arasındaki ilişkileri açıklamak için istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, fiziksel aktiviteden keyif alma durumunun bireylerin öz yeterlilik algılarını ve psikolojik sağlamlıklarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Özellikle genç yaş gruplarında bu etkilerin daha belirgin olduğu ve sosyal ve duygusal öz yeterlilik açısından da önemli bulgular elde edildiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract This thesis aims to examine the potential effects of enjoyment of physical activity on individuals' self-efficacy and psychological resilience levels. Enjoyment of physical activity is an important psychological measure that reflects the extent to which individuals are satisfied and enjoy participating in physical activities in their daily lives. The main hypothesis of the thesis is that individuals' self-efficacy perceptions and psychological resilience levels will increase with an increase in enjoyment of physical activity. To test this hypothesis, a comprehensive questionnaire study was conducted on students from various age groups and socio-economic backgrounds. The main aim of the study was to quantitatively measure the effects of enjoying physical activity on self-efficacy and psychological resilience and to conduct an in-depth analysis of this relationship. The data were statistically analyzed to explain the relationships between measures of self-efficacy (academic, social, emotional, and general) and measures of psychological resilience. The findings of the study show that enjoying physical activity positively affects individuals' self-efficacy perceptions and psychological resilience. These effects were more pronounced especially in younger age groups and significant findings were obtained in terms of social and emotional self-efficacy.