Sağlık kurumlarındaki muhasebe personelinin dijital muhasebe okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi
Analysis of digital accounting literacy levels of accounting personnel in healthcare institutions
- Tez No: 900539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Muhasebecilik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Dijital Teknolojiler, Dijital Dönüşüm, Muhasebe Sistemleri, Accountancy, Health Institutions Management, Digital Technologies, Digital Transformation, Accounting Systems
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
SAĞLIK KURUMLARINDAKİ MUHASEBE PERSONELİNİN DİJİTAL MUHASEBE OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Zeynep KÜÇÜK Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2024 Danışman: Doç. Dr. Ahmet TERZİ ÖZET Bu araştırma, sağlık kurumlarındaki muhasebe personelinin dijital muhasebe okuryazarlık düzeylerini belirlemeyi ve bu düzeylerin çeşitli demografik ve mesleki faktörlerle nasıl ilişkilendiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, mesleki unvan, dijital eğitim alıp almama durumu gibi değişkenlerin dijital muhasebe okuryazarlığı üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, dijital muhasebe okuryazarlık düzeylerinin bu faktörlerle anlamlı bir ilişki içinde olduğunu göstermektedir. Özellikle dijital eğitimlerin dijital muhasebe okuryazarlığını artırmada önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Dijital teknolojilere uyum sağlama ve dijital cihazların etkin kullanımı, dijital okuryazarlık düzeylerini yükseltmektedir. Araştırmanın sonuçları, dijitalleşmenin muhasebe mesleğindeki artan önemini vurgulamakta ve bu kapsamda dijital muhasebe okuryazarlık düzeylerinin artırılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, dijital okuryazarlık eğitimlerinin yaygınlaştırılması, muhasebe eğitim programlarının dijitalleşmeye uygun olarak yeniden yapılandırılması ve muhasebe mesleğinde dijital yetkinliklerin geliştirilmesi gerektiği önerilmektedir. Araştırma, dijital okuryazarlığın muhasebe mesleğinde verimlilik, doğruluk ve stratejik karar alma süreçleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ve bu alanda yapılacak eğitim ve teknolojik yatırımların mesleki gelişim için kritik bir öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, muhasebe mesleğinin gelecekteki yönelimleri hakkında önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF DIGITAL ACCOUNTING LITERACY LEVELS OF ACCOUNTING PERSONNEL IN HEALTHCARE INSTITUTIONS Zeynep KÜÇÜK Kayseri University, Institute of Graduate Education Master Thesis, September 2024 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet TERZİ ABSTRACT This research aims to determine the digital accounting literacy levels of accounting personnel in healthcare institutions and to examine how these levels are related to various demographic and professional factors. In the research, the effects of variables such as age, gender, education level, professional title, and whether or not they have received digital training on digital accounting literacy were examined in detail. The findings show that digital accounting literacy levels are significantly related to these factors. It has been determined that digital training in particular plays an important role in increasing digital accounting literacy. Adapting to digital technologies and effective use of digital devices increase digital literacy levels. The results of the research emphasize the increasing importance of digitalization in the accounting profession and reveal the necessity of increasing digital accounting literacy levels in this context. In this context, it is recommended that digital literacy trainings be disseminated, accounting training programs be restructured in accordance with digitalization, and digital competencies be developed in the accounting profession. The research reveals that digital literacy has a significant impact on efficiency, accuracy and strategic decision-making processes in the accounting profession and that training and technological investments in this area are of critical importance for professional development. These findings provide important clues about the future directions of the accounting profession.