Sağlık işletmelerinde medikal muhasebe uzmanlığı: Bir örnek çalışma
Medical accounting expertise in health enterprises: A case study
  1. Tez No: 891325
  2. Yazar: MEHMET HALİT METİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal Muhasebe, Sağlık Mevzuatı, Sağlık Sigortası, Medical Accounting, Health Legislation, Health Insurance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'deki özel sağlık kurumlarında medikal muhasebe birimlerinde çalışan personelin bilgi ve uzmanlık düzeylerini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Medikal muhasebe, sağlık kurumlarının finansal sürekliliği ve mali şeffaflığı için kritik bir role sahiptir. Bu nedenle, bu alanın etkin yönetimi, kurumların mali kayıplarını minimize eder ve sağlık kurumların işleyişlerinin sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bu araştırma, medikal muhasebe biriminin faturalama süreçleri, anlaşmalı kurumlarla olan finansal işlemler, özel sağlık sigortalarıyla ilişkiler gibi fonksiyonlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu süreçler, özellikle hata toleransının çok düşük olduğu alanlar olup, küçük hatalar bile sağlık kurumlarına mali kayıplar doğurabilmektedir. Bu çalışmada anket yöntemi kullanılmış olup yapılan analizler sonucunda, medikal muhasebe alanında çalışan personelin eğitim düzeyleri ve uzmanlık alanlarının, özel sağlık kurumlarının mali sağlığıyla ilişkili olduğu gösterilmektedir. Bu çalışma, medikal muhasebenin sağlık kurumlarının mali sağlığı ve işleyişi üzerinde önemli bir role sahip olduğunu ve mevcut eğitim programlarının bu işlevleri desteklemek için yetersiz kaldığını ortaya koymuştur. Çalışmanın bulguları, eğitim programlarının yeniden tasarlanmasını, sürekli mesleki gelişim fırsatlarının artırılmasını ve teknoloji adaptasyonu eğitimlerinin güçlendirilmesini önermektedir. Bu yeniliklerle, medikal muhasebe pratiğinin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi sağlayacağı düşnülmektedir. Özellikle, demografik özelliklerden bağımsız olarak, her çalışanın profesyonel ihtiyaçlarına uygun eğitim ve gelişim programları sunulması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu yaklaşım, tüm çalışanların benzer yetkinlik düzeylerine ulaşmasını sağlayarak, medikal muhasebe uygulamalarında tutarlılık ve standartizasyonu artıracaktır. Sonuç olarak, bu tez çalışması, özel sağlık kurumlarında medikal muhasebe uygulamalarının ve eğitimlerinin güçlendirilmesinin, hem mali yönetim hem de genel sağlık hizmetleri kalitesi üzerinde doğrudan olumlu etkiler yaratacağını göstermektedir. Ayrıca özel sağlık kurumlarına ve sağlık yönetimi literatürüne önemli katkılarda bulunacağı düşünülmektedir. Medikal muhasebe alanındaki uzmanların eğitim ve profesyonel gelişim ihtiyaçlarını belirleyerek, sağlık sektöründeki medikal muhasebe ve sağlık mevzuatına uyum kapasitelerini artırmayı hedeflemektedir. Bu tez, aynı zamanda sağlık kurumlarının politika ve prosedürlerini yeniden gözden geçirmeleri için bir temel oluşturarak, medikal muhasebe eğitimlerinin ve uygulamalarının sürekli olarak güncellenmesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Önerilen stratejilerin uygulanması, sağlık kurumlarının mali sürdürülebilirliğini ve hizmet kalitesini önemli ölçüde iyileştireceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively examine the knowledge and expertise levels of the staff working in medical accounting units in private healthcare organisations in Turkey. Medical accounting has a critical role for the financial continuity and financial transparency of healthcare organisations. Therefore, effective management of this area minimises the financial losses of institutions and ensures the sustainability of the functioning of health institutions. This research focuses on the functions of the medical accounting unit such as invoicing processes, financial transactions with contracted institutions, relations with private health insurances. These processes are areas where the tolerance for error is very low, and even small errors can cause financial losses to health institutions. The survey method was used in our study and the results of the analyses show that the education levels and specialisation areas of the personnel working in the field of medical accounting have a direct impact on the financial health of private health institutions. This study revealed that medical accounting has a critical impact on the financial health and functioning of healthcare institutions and that current educational programmes are inadequate to support these functions. The findings of the study suggest redesigning educational programmes, increasing opportunities for continuing professional development, and strengthening technology adaptation training. These innovations are expected to lead to more effective and efficient management of medical accounting practice. In particular, it is emphasised that training and development programmes should be tailored to the professional needs of each employee, regardless of demographic characteristics. This approach will increase consistency and standardisation in medical accounting practices by ensuring that all employees reach similar levels of competence. In conclusion, this thesis shows that strengthening medical accounting practices and training in private healthcare organisations will have a direct positive impact on both financial management and overall quality of healthcare services. In addition, it is thought to make important contributions to private health institutions and health management literature. By identifying the training and professional development needs of experts in the field of medical accounting, it aims to increase their capacity to comply with medical accounting and health legislation in the health sector. This thesis also provides a basis for healthcare organisations to revisit their policies and procedures, drawing attention to the need for continuous updating of medical accounting training and practices. It is anticipated that the implementation of the proposed strategies will significantly improve the financial sustainability and service quality of healthcare organisations.