Eskişehir yöresinde yetiştirilen siyah alaca sığırlarında boynuzsuzluk (Polled) geni varyasyonlarının belirlenmesi
Determination of Polled gene variations in holstein friesian cattle raised in Eskişehir region
- Tez No: 900561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Boynuzsuzluk, DNA dizi analizi, Siyah Alaca Sığırı, PolC varyantı, PolF varyantı, Polled, DNA sequence analysis, Holstein Cattle, PolC variation, PolF variation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayvansal Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Sığır yetiştiriciliğinde boynuzlarla ilgili sorunları gidermek için genellikle boynuz köreltme işlemi yapılmaktadır. Bu işlemlerin hayvanlara verdiği acı ve sıkıntı hayvan refahını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, yara bölgesinin enfekte olma riski ve hayvan büyümesinin tehlikeye girmesi endişelere yol açmaktadır. Sığırlarda boynuzsuzluk özelliğini kodlayan genler araştırılmış ve farklı fenotiplerle ilişkili DNA dizileri belirlenmiştir. Moleküler çalışmalarla sığır 1. kromozom üzerinde (BTA1)'de yer alan boynuzsuzluk (Polled)(Pol) fenotipi ile ilişkili dört DNA dizisi varyasyonu tanımlanmıştır: Celtic Polled (PolC), Friesian Polled (PolF), Mongolian Polled (PolM) ve Guarani Polled (PolG). Bilinen tüm polled varyantları baskındır ve tek bir polled alleli taşıyan sığır genotipi, scurs lokuslarındaki genotiplerine bağlı olarak polled veya scurs olmaktadır. Friesian Polled (PolF) varyantı, ilk olarak Holstein-Friesian sığırlarında tanımlanmıştır. Bu çalışmada Eskişehir'de yetiştirilen Siyah Alaca sığırlarında boynuzsuzluk (PolC ve PolF) varyasyonları araştırılmıştır. Sığırlardan alınan kan örneklerinden DNA izolasyonundan sonra ilgili primerler ile çoğaltılan PCR ürünleri agaroz jel elektoforezde görüntülenmiş, PolF varyantı dizi analizi yöntemiyle araştırılmıştır. Eskişehir'de yetiştirilen 100 baş Siyah Alaca sığırlarında Fresian boynuzsuzluk varyantı tespit edilemezken Celtic boynuzsuzluk alleline sahip bir heterozigot sığır tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In cattle farming, dehorning is commonly performed to address issues related to horns. These procedures negatively impact animal welfare by causing pain and distress to the animals. Additionally, there are concerns about the risk of infection at the wound site and the potential threat to the animals' growth. Genes responsible for the polled trait in cattle have been studied, and DNA sequences associated with different phenotypes have been identified. Molecular studies have identified four DNA sequence variations associated with the polled (Polled) (Pol) phenotype on chromosome 1 (BTA1) in cattle: Celtic Polled (PolC), Friesian Polled (PolF), Mongolian Polled (PolM), and Guarani Polled (PolG). All known polled variants are dominant, and cattle carrying a single polled allele can exhibit either the polled or scurs phenotype, depending on their genotype at the scurs loci. The Friesian Polled (PolF) variant was first identified in Holstein-Friesian cattle. This study investigated the polled (PolC and PolF) variations in Black and White cattle raised in Eskişehir. After isolating DNA from blood samples taken from the cattle, PCR products amplified with relevant primers were visualized using agarose gel electrophoresis and PolF variant was analyzed by DNA sequencing. While the Fresian Pollen variant could not be detected in 100 Holstein cattle raised in Eskişehir, a heterozygous cattle with the Celtic polled allele was detected.